duminică, 23 septembrie 2012

SOLUL COMPONENT AL ECOSISTEMELOR TERESTRE – PRINCIPALELE FUNCŢII

MINISTERUL EDUCAŞIEI, CERCETĂRII
SI TINERETULUI
INSPECTORATUL SCOLAR AL JUD. VASLUI
GRUP ŞCOLAR AGRICOL PUIEŞTI







PROIECT DE SPECIALITATE





      CALIFICAREA
     TEHNICIAN ECOLOG ÎN  PROTECŢIA CALITATII       
    MEDIULUI







ÎNDRUMĂTOR                                      ABSOLVENT
 Prof. CĂPRARU LILI                            GHIORGHIU ELENA
                                                                                         


ANUL SCOLAR 2007-2008













TEMA PROIECTULUI

SOLUL  COMPONENT   AL  ECOSISTEMELOR

TERESTRE –

PRINCIPALELE  FUNCŢII















CUPRINS

                                                                                                             
              
               CAPITOLUL I      INTRODUCERE

1.1. SOLUL – CEA MAI IMPORTANTĂ COMPONENTĂ A 
                       BIOSFEREI
1.2. SOLUL, PRODUCŢIA DE ALIMENTE ŞI POPULAŢIA LUMII


             CAPITOLUL II
        
2.1. SOLUL, FACTOR AL MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
2.1.1. Principalul mijloc de productie vegetala
2.1.2. Solul- sursă de elemente nutritive pentru plante
2.1.3. Solul-resursă energetică reînoibilă
2.2. CONSTITUIENŢII ŞI ÎNSUŞIRILE SOLULUI
2.2.1 Factorii determinanţi în procesul de poluare şi depoluare
2.2.2. Constituienţi minerali şi organici ai solului
2.2.3. Proprietăţi fizice, chimice, biologice ale solurilor

                CAPITOLUL III 

3.1 CONCLUZII
3.2 RECOMANDARI
3.3 NORME DE TEHNICA SI  SECURITATEA  MUNCII

              BIBLIOGRAFIE





                                     ARGUMENT
    
                  Se poate afirma, fără drept de tăgadă, că fertilitatea solului are o excepţională importanţă pentru prezentul şi viitorul agriculturii. Cuvintele lui Alvin Toefler „Pămîntul nu l-am moştenit de la părinţi, ci îl avem împrumutat de la copii noştrii. Şi atunci, ce lume construim? Ce lume lăsăm? Îndeamnă la profunde reflecţii, la o aleasă grijă şi responsabilitate pentru fundamentarea şi practicarea agriculturii viitorului.
                 Viitorul depinde în mare parte de „starea de sănătate a pământului”.Solurile României, ţara în care trăim şi vor trăi urmaşii urmaşilor noştri, constituie bogăţia cea mai de preţ, zestrea cea mai valoroasă, care trebuie preţuită, protejată, păstrată şi valorificată la adevăratul ei potenţial.
                 Starea de fertilitate a solurilor, reprezintă factorul esenţial pentru practicarea unei agriculturi durabile, performante şi constituie un indicator decisiv al situaţiei economico-sociale şi a nivelului de viaţă a locuitorilor din mediul rural.
                Fertilitatea, însuşire extrem de complexă, defineşte capacitatea solului de a asigura condiţii fizico-chimice şi biologice optime pentru creşterea şi dezvoltarea normală a plantelor şi de a pune la dispoziţia acestora, continuu şi simultan, apa şi elementele nutritive necesare pe tot parcursul perioadei de vegetaţie.
               Obligaţia noastră, a specialiştilor din cercetare învăţământ, a tuturor lucrărilor din agricultură, dar şi ale economiei naţionale, inclusiv a politicienilor şi guvernanţilor este în primul rând aceea de a cunoaşte solurile, de a le cunoaşte bine, de a le proteja, de a le apăra de orice proces de degradare, de a preveni şi combate toate acţiunile ce duc la diminuarea sau pierderea fertilităţii, acţiuni care, din nefericire, au loc din ce în ce mai mult, nu numai în România, ci în întreaga lume.
               Demn de remarcat, dar îngrijorător în acelaşi timp este faptul că dominantă este starea scăzută de fertilitate a solurilor. Pe plan mondial, 60% din soluri au fertilitate redusă sau foarte redusă 29% au o fertilitate moderată şi numai 11% au o fertilitate ridicară.
                Datele prezente, care situiază rezultatele cartărilor agricole pentru o perioadă îndelungată, ne determină să recunoaştem că „mitul” liniştitor de încadrare a solurilor româneşti în categoria „celor mai bune” din lume nu poate fi decât dăunător.
    Prin acest proiect, am dorit să fac cunoscută importanţa calităţii mediului, a cunoaşterii a cunoaşterii situaţiei existente şi a faptului că se pot lua măsuri, astfel ca moştenirea pe care o vom lăsa urmaşilor noştrii, să fie cu adevărat de preţ.
                În concluzie, solul reprezintă un adevărat laborator complex şi eficace de preluare, neutralizare, reciclare şi valorificare a rezidurilor.


























CAPITOLUL  I

INTRODUCERE

1.1.          SOLUL, CEA MAI IMPORTANTĂ COMPONENTĂ A BIOSFEREI

        Prin pozitia, natura si rolul sau, solul este component al biosferei şi produs al interacţiuni dintre mediul abiotic si biotic, repreztând o zonă specifica de concentrare a organismelor vii, a energiei acestora, produse ale metabolismului si a descompunatorilor.
        Solul si vedetatia acopera scoarta terestra, formeaza o unitate inseparabila, sistemul pedoecologic mondial, sistem în care planta şi solul activează împreuna.
        Numai dupa apariţia vegetaţiei a inceput formarea propiu-zisa a solului, învelişul recent de sol cu continutul său de humus, acumulatorul de energie al Pământului, formându-se in cursul unei istorii extrem de complicate. S-au creat depozite de fosile de materie organică şi rezerve uriaşe de energie solară au fost fixate foto-sintetic în decursul a 300-400 milioane de ani, iar în aceiasi perioadă, s-a format atmosfera cu conţinutul ei actual de azot, oxigen, hidrogen şi bioxid de carbon.
Acest proces a fost condiţionat în mare măsură de formarea biosferei şi descompunerea ei pe uscat. Organismele (plantele, aimalele, microorganismele) şi solurile se întrepătrund şi  interacţionează în sisteme complicate ecologice, care se schimbă în funcţie de dinamica şi caracteristicile fizice ale mediului fizico-geografice.
Pe baza principurilor general acceptate, pe plan mondial, solurile se separă în:
-  soluri supuse inundatiilor (fluvii soluri);
-  soluri dominate de hidromorfism (glisoluri);
-   soluri în care materia organică se acumulează pe o adâncime mare în prezenţa carbonatului de calciu (cernoziomuri);
-   soluri caracterizate de procese iluvionare a argili cu staturare în  baze schimbabile ridicată (luvisoluri) sau scăzută (acrisoluri)
-    soluri în care predomină iluvionarea materiei organice şi a sesevioxizilor (podzoluri).
        În ţara noastră, datorită diversitătii mari a condiţiilor şi factorilor de solificare, învelişul de sol este foartre variat şi complex, de la solurile cele mai fertile din lume (cernoziomuri) la solurile cele mai nefertile (podzol, solonceac, soloneţ, regozol).
        Solul fiind un produs al biogecenozei este in acelaşi timp un fel de oglindă care reflectă istoria şi proprietăţile lui.rezervele de energie si elementele biologice acumulate de-a lungul a mii de ani în procesul de formare a solului, pun în evidenţă importanţa extrem de mare a materiei organice (humus) secundarepentru fertilzarea solului.
       Pierderea humusului şi a mineralelor secundare datorită unei exploatări neraţionale (epuizarea solului) eroziuni prin apă si vânt, este, de asemenea, dezastroasă, pentru cultură în orice condiţii de mediu s-ar practica, ca si pentru multe componente a biosferei. Aşadar, sinteza, transformarea, descompunerea şi mineralizarea materiei organice, acumularea şi redistribuirea energiei prin intermediul lanţurilor trofice ale organismelor, absorbţia selectivă a elementelor chimice şi concentrarea lor în sol şi apă sunt funcţiile globale cele mai importante ale sistemului, organisme-soluri din biosferă.
        Solurile şi organismele asociate îndeplinesc, aşadar, şi alte funcţii esentiale care reprezintă verigi ale ciclului biologic a substanţelor.
Solurile sunt habitate a numeroase specii de microorganisme care sunt potenţial folosite ca si organisme superioare.
În final, solurile cu microorganisme asociate, joacă rolul unui absorbant purificator şi neutralizator biologic universal al populatiilor, mineralizator al tuturor deşeurilor şi reziduurilor organice.
Astfel, ecosistemul sol-organisme este unul dintre cele mai importante mecanisme în formarea, stabilirea şi productivitatea biosferei. Totuşi dezvoltarea industriei, agriculturii, transportului şi a urbanizării, în ultimii 100-150 de ani, a început să degradeze formarea normală a sistemului soluri - plante - animale.
Resursele mondiale de soluri sunt limitate cantitativ, în prezent, până la 70% din soluri necesită îmbunătăţiri şi ameliorări de diferite feluri.

1.2. SOLUL, PRODUCŢIA DE ALIMENTE ŞI POPULAŢIA  LUMII

Oamenii se găsesc pe calea unei ciocniri critice cu natura. Pământul are un înveliş de sol cu o suprafaţă limitată şi o producţie in continuă creştere. Având în vedere că populaţia se va dubla în următorii 30 de ani, că la fiecare cinci zile populaţia lumii creşte cu mai mult de 1 milion de oameni şi că in ultimele două decenii ale secolului al XX-lea populaţia lumii a crescut cu încă două miliarde, importanţa solului ca mijloc principal de producţie în agricultură, capătă dimensiuni cu totul noi, deosebit de importante.
Într-adevăr, lumea poate produce alimente necesare pentru următoarele decenii, dar nu fără creşterea efortului ei. Ca urmare trebuie să se ia în cultură terenuri noi. Cu toate acestea producţiile obişnuite pe terenurile folosite în prezent trebuie sporite considerabil,cu menţinerea şi creşterea continuă a capacităţii productive a solurilor şi cu asigurarea şi completarea pe mai departe a bazelor naturale a fertilităţii solurilor, deoarece măsurile care duc la o creştere a recoltelor pe seama reducerii fertilităţii solului nu reprezintă decât succese aparente şi temporare, care nu pot crea o situaţie de durată.
Deşi poate fi adusă în cultură o suprafaţă de teren egală cu cea deja cultivată, majoritatea acesteia este constituită din terenuri cu soluri mai puţin sau mai costisitoare de pus în valoare decât cele deja utilizate. De exemplu, zonele întinse din interiorul Braziliei, zone cu musca tze - tze din Africa şi terenurile aride sunt unele din suprafeţele disponibile. Pentru aducerea în circuitul agricol a acestor terenuri noi, sunt necesare defrişări costisitoare, asigurarea căilor de acces, lucrări ample de gospodărire a apelor etc.
Aceste terenuri noi, împreună cu tehnologii mai bune, constituie soluţii imediate pentru problemele alimentaţiei. Utilizarea apelor pentru irigare trebuie să fie mai raţională, producţia de îngrăşăminte chimice mărită, concomitent cu asigurarea unei îndrumări tehnice calificate.
                                                                                                   

CAPITOLUL II

2. 1. SOLUL-FACTOR AL MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

2.1.1. Principalul mijloc de producţie vegetală

         

Solul, acest corp natural divers modificat de om, de la suprafaţa uscatului cu constituţie minerală, arhitecturală internă şi însuşiri fizice, chimice şi biologice specifice, constituie împreună cu stratul atmosferic apropiat, mediul de viaţă al plantelor, locul în care au loc procesele lor vitale, acumulările şi transformările de substanţă, de energie solidă a acestuia, au loc procese de absorbţie şi de schimb de substanţe, care constituie baza nutriţiei minerale a plantelor.

            Indiferent de nivelul de dezvoltare a societăţii, solul a fost şi rămâne principalul mijloc de producţie al agriculturi cămara inepuizabilă de resurse alimentare pentru omenire”.Creşterea nevoii de alimente pe plan mondial măreşte necesitatea utilizării raţionale a solului pentru că, în ultimă instanţă, capacitatea lui de producţie cantitativă şi calitativă este hotărâtoare pentru rezolvarea acestei probleme.
Prognozele, privind creşterea populaţiei pe plan mondial, arată că în mai puţin de 50 de ani, omenirea va fi obligată să folosească majoritatea, dacă nu toate resursele de sol.
 Pe lângă cerinţele pentru hrană îmbrăcăminte şi lemn, solurile vor fi solicitate pentru tot mai multe şi variate alte cerinţe. Ele vor fi folosite în mai mare măsură ca loc de desfăşurare a multiplelor şi diverselor activităţi umane, pentru diferite construcţii pentru spaţii de agrement, platforme şi locuri de degajare a multor deşeuri şi reziduuri, inclusiv gunoaie şi ape uzate menajere .
Ca atare problema identificări şi evaluării posibilităţilor de extindere a suprafeţei cultivate pe planeta noastră, constituie una din preocupările de bază ale tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale şi interguvernamentale care se preocupă de destinele agriculturii.
Cu alte cuvinte, problema extinderii suprafeţei cultivate a fost ridicată la rangul de politică internaţională.         
      Dacă în anumite ţări, creşterea producţiei agricole se poate realiza cu preponderenţă prin extinderea suprafeţei cultivate, altele printre care şi România, soluţia fundamentală o constituie intensificarea producţiei prin creşterea randamentelor la unitatea de suprafaţă.
Aşadar, de menţinerea suprafeţei solurilor cultivate, concomitent cu creşterea continuă a capacităţii lor productive la nivelul cerinţelor populaţiei umane în continuă creştere, depinde însăşi prosperitatea societăţii.

2.1.2. Solul - sursă de elemente nutritive pentru plante

       Cercetările de până acum, arată că, plantele au nevoie pentru procesele lor vitale de numai 16 elemente din cele aproximativ 90 de elemente pe care le conţin.

       Aceste elemente nutritive esenţiale sunt: carbonul, hidrogenul, oxigenul, fosforul, cuprul, potasiul, azotul, sulful, calciul, fierul, magneziul, borul, manganul, zincul, molibdenul şi clorul. Animalele au nevoie de aceleaşi elemente nutritive, cu excepţia borului şi cu adăugarea sodiului, cobaltului, seleniului şi a iodului.
       Majoritatea elementelor sunt absorbite prin rădăcini, deşi unele pot fi absorbite prin stomatele frunzelor.
       Principalul depozit de atomi nutritivi este materia organică  din sol, iar descompunerea acesteia de către microorganisme face accesibile elementele nutritive respective pentru absorbţia de către plante.
      Azotul este cel mai important element pentru creşterea plantelor, este un constituent al clorofilei, proteinelor vegetale şi acizilor nucleici. O parte din azotul accesibil pentru plante, provine prin fixarea azotului atmosferic de către microorganismele fixatoare de azot.
     Fosforul este prezent în nucleele celulelor plantelor; diviziunea şi creşterea celulelor plantelor depinde de prezenţa fosforului. Solurile au rezerve mici de fosfor total şi accesibil pentru plante.
    Potasiul este component al proteinelor din plante, care ajută la translocarea hidraţilor de carbon, menţine fierul mai mobil în plante şi creşte rezistenţa lor la anumite boli.
    Calciu participă la construirea pereţilor celulelor din plante şi este necesar pentru diviziunea celulelor.
    Magneziu are rol important în formarea clorofilei.
    Sulful constituie o parte componentă a proteinelor, fiind necesar pentru sinteza proteinelor în plante.
    Pentru ca aceste elemente nutritive să fie accesibile plantelor şi pentru a asigura calităţile necesare atât din rezerva solului cât şi prin aporturi sub formă de îngrăşăminte, este necesar a se asigura funcţionarea normală a solului sub toate aspectele, cunoscând că fenomenul de poluare a solului poate stânjeni sau bloca total funcţiile vitale ale acestuia.
    După cum se vede solul este sursa majorităţii elementelor nutritive esenţiale pentru plante. Toate aceste elemente, cu excepţia azotului îşi au originea în rocile şi materialele parentale din care s-au format solurile.
    În decursul istoriei, producţia de alimente a crescut, în parte prin extinderea agriculturii în noi zone unde au apărut cerinţe pentru o producţie mai bună sau mai mare. Cea mai mare cerinţă actuală este de a se folosi cât mai eficient terenurile deja cultivate. Pentru creşterea producţiei principalele surse sunt solurile, îngrăşămintele chimice şi apa.
   Este adevărat că pe glob, mai există teren cultivabil încă nefolosit. Totuşi atât solurile luate în cultură, cât şi cele încă neluate ar putea fi folosite mai bine, mai eficient. Solurile subţiri sau scheletice, solurile cu precipitaţii medii anuale marginale, solurile excesiv levigate (epuizate) şi cele din zonele prea reci puţin favorabile creşterii plantelor nu au productivitate bună.

2.1.3. Solul-resursă energetică reînnoibilă
 
      În cadrul ecosistemelor terestre naturale sau antropice, solul este un sistem deschis, a cărui activitate depinde în întregime de materialul energetic pe care-l primeşte de la soare, prin intermediul covorului vegetal instalat la suprafaţa lui.
       În solurile cultivate de multă vreme ca şi în ecosistemele naturale ajunse în stadiul de „climax”, entropia este menţinută practic constantă printru mecanism de reglare prin interconexiune a proceselor, humificare, mineralizare. În limbaj ecologic, această stabilizare a entropiei este desemnată prin expresia „echilibru dinamic” şi exprimă capacitatea solului comparabil cu un organism viu, de a-şi regenera resursele energetice. De fapt materia organică din sol, respectiv rezervele de humus, reprezintă principala avuţie a acestuia şi totodată, sediul unor activităţi biologice şi funcţiuni esenţiale ale solului, asigurând însăşi stabilirea ecosistemului.
       Humusul este produsul transformărilor substanţelor vegetale în care se acumulează o cantitate importantă de energie solară. Energia potenţială acumulată în humus în solurile lumii, se estimează a fi egală sau mai mare decât energia totală acumulată în fito-masa pământului, respectiv 1019-20 kcal, învelişul de sol acţionând ca un acumulator global şi distribuitor al energiei obţinute prin fotosinteza.
     Solul ca sursă de energie umană, prezintă o serie de particularităţi specifice fundamentale. Una din acestea constă în aceea că energia furnizată de sol lumii vii, nu se poate înlocui cu nimic altceva.
    O altă particularitate importantă a solului ca sursă energetică este aceea că, în condiţiile unei gospodării raţionale, energia ce se acumulează, în sol se păstrează timp îndelungat, nu se epuizează. Aceasta se datorează faptului că solul în ansamblu, aparţine categoriei de resurse naturale reînnoibile, adică acelea care se reînnoiesc treptat şi se folosesc repetat de lumea vie. În schimb prin folosirea neraţională, energia acumulată în sol se poate epuiza, iar solul însăşi poate fi distrus complet.
   Mare parte din energia potenţială reprezentata prin humus şi elemente nutritive, se pierde în special prin eroziune.
  Rolul special al solului, ca resursă energetică, reclamă ca în cadrul cercetărilor, un loc important să fie dedicat abordării energetice şi proceselor pedogenetice in scopul unei mai bune cunoaşteri ale legilor privind acumularea şi transformarea energiei, în produse de fotosinteză,  în cenozele naturale şi agricole, în humus, în reacţiile pedominerale, concomitent cu tehnologii bazate pe combustibil fosili.
      Rezultatele acestor cercetări vor ajuta la stabilirea mai corespunzătoare a rapoartelor energetice optime în recoltele de consum minim, de combustibil fosil în  condiţiile diferitelor sisteme de agricultură cu diferiţi parteneri ecologici, în funcţie de specialitatea unităţii de producţie.

  2.2.CONSTITUIENŢII SI ÎNSUŞIRILE SOLULUI

2.2.1. Factorii determinanţi în procesul de poluare şi depoluare

     După cum se ştie, solul-rezultat al acţiuni mai multor factori (roca şi materialul parental, clima, clima,flora şi fauna, relieful şi timpul, la care se adaugă tot mai mult influenţa, activităţii omului) se caracterizează printr-o gamă largă de proprietăţi specifice, foarte variate, reprezentând, de fapt, un sistem dinamic deschis cu capacitate de tamponare, strâns legate de mediul înconjurător prin fluxuri de materie şi energie.
   Formarea solului
 În urma acţiuni climatului, rocile compactate de la suprafaţa uscatului sunt supuse procesului de alterare până se realizează o cantitate superficială de elemente nutritive pentru instalarea lichidelor sau a altor forme de viaţă. La acţiuni combinate a complexului de procese fizice, chimice şi biologice care afectează atât suprafeţele cât şi energia acumulată în sol, mai ales în orizontul de humus al acestuia, are loc diferenţa orizonturilor de sol, respectiv formare profilului de sol.
     În timp unele procese favorizează, intensifică, iar altele întârzie sau contacteaza formarea şi evoluţia solului, funcţiile lui ca sistem, reproducerea substanţei vii, productivitatea biologică.
     Raporturile în timp între diverse procese pedoenergetice determină natura fiecărui sol. În măsura în care aceste rapoarte diferă de la un loc la altul, diferă şi solurile respective.
 Rocile şi materiile parentale din care se formează solul influenţează puternic procesul de formare, ca şi caracteristicile solului. Astfel, granitul cedează greu la alterare, iar solurile formate pe granit pot fi nisipoase şi sărace în elemente nutritive. În schimb, solurile formate pe roci parentale calcaroase pot avea texturi mijlocii sau mijlocii-grele cu o bună fertilitate naturală. De asemenea, pe anumite roci, se pot forma soluri excesiv de bogate în metale grele, fluor, substanţe radioactive sau sărace în unele macro - şi microorganisme.
   Clima este factorul activ dominant de formare a solului, influenţând în mod special prin precipitaţii si temperatură. Unele efecte directe ale climei asupra formării solului sunt:
      - acumularea de carbonat de calciu şi alte saruri la suprafaţa solului  în zonele cu precipitaţii scăzute, acestea nefiind levigate datorită insuficienţei apei;
      - formarea de soluri acide în zonele umede, datorită alterării şi   levigării intense, precum şi ploilor acide ca urmare a poluării atmosferei cu bioxid de sulf, oxizi de azot etc ;
      - eroziunea solului prin versanţi puternic înclinaţi;
      - modificarea temperaturii solului ca urmare a efectului de „seră”      datorită creşterii concentraţiei de bioxid de carbon atmosferic.
    Contrastele in climat reflectă, adesea, contrastele în formarea solului. De exemplu,  în climatul cald şi umed, tropical, alterarea rocilor parentale, cu formarea materialelor parentale, ca şi procesele de solificare asupra materialelor parentale se desfăşoară continuu.
    Pe suprafeţele formelor de relief vechi, bine drenate solurile care rezultă în condiţii de climă caldă şi umedă sunt tipic adânci (peste 3 m), de culoare roşiatică (datorită prezenţei oxizilor de fier), sărace în materie organică (datorită condiţiilor ce favorizează mineralizarea rapidă a materiei organice) şi sărace în elemente nutritive datorită levigării. În schimb, în zonele reci, solurile sunt, obişnuite foarte subţiri cu orizont de permafrost (îngheţat veşnic) la 30-90 cm adâncime, au culoare foarte închisă, sunt bogate în materie organică şi elemente nutritive esenţiale ca urmare a levigării foarte reduse în zona temperată, în care se găseşte şi România, atât profunzimea solurilor, cât şi procesele ce au loc, prezintă caracteristici intermediare.
    Activitatea plantelor şi animalelor (flora şi fauna) şi descompunerea resturilor lor organice au influenţe deosebit de importante asupra dezvoltării solului.
Conţinutul de materie organică şi distribuţia acestuia pe profilul, reacţia (pH-ul) solului şi densitatea aparentă (greutatea volumetrică) sunt caracteristicile solului cel mai rapid influenţate de prezenţa plantelor şi animalelor. Solurile formate sub vegetaţia de pădure sunt mai profunde, pot avea mai multe orizonturi, un orizont de suprafaţă mai puternic levigate (eluvionat) şi materie organică mai puţin descompusă (litieră) decât solurile formate sub vegetaţie ierboasă. Solurile de stepă din apropierea zonei de pădure (respectiv, din zona de silvostepă) sunt bogate în materie organică humificata, frecvent până la 30 cm şi mai mult în prezenţa de orizonturi iluviale (argiloiluviale) slab dezvoltate.
      Microorganismele contribuie la formarea solului prin descompunerea lentă a materiei organice şi formarea de acizi slabi, care dizolvă mineralele mai repede decât apa. De asemenea omul  (influenţa antropică) afectează tot mai mult formarea solului. Luarea în cultură a solurilor, uneori, accelerează sau frânează procesele de solificare şi chiar schimbă radical direcţiile de solificare.
     Relieful, respectiv configuratia sau topologia suprafeţei uscatului, contribuie la formarea solului, în primul rând prin modificarea regimurilor hidrologic, hidric şi termic ale solului. Solurile din aceeaşi zonă climatică, formate pe acelaşi material parental şi situate pe versanţii înclinaţi puternic, au orizonturi mai subţiri, deoarece prin profilul solului circulă numai o parte din apa de precipitaţii restul scurgându-se rapid la suprafaţă, iar solul este supus la o eroziune destul de puternică.
   Timpul necesar pentru ca un sol să-şi realizeze profil propriu, distinct depinde de mulţi factori independenţi cum ar fi: clima, natura materialului parental, organismele şi relieful. Solurile tind să se formeze mai repede în condiţii calde, umede împădurite, unde există apă suficientă pentru migrarea coloizilor şi cantitatea apreciabilă de materie organică pentru a fi descompusă. În condiţii ideale, un sol uşor de recunoscut se poate dezvolta în 200 ani; în condiţii mai puţin favorabile timpul poate fi extins la mai multe mii de ani, iar într-o situaţie oarecum obişnuite de formare a solului pe roci compacte, formarea solului este posibilă să dureze de la 200 până la 1000 de ani. Aşadar formarea solului, are loc prin procese de alterare şi levigare, cu o viteză care reflectă combinaţia efectelor în timp al intensităţilor climatului şi organismelor  vii condiţionate de relieful terenului şi de natura materialului parental, la care intervine, tot mai intens şi pe arii tot mai mari, activitatea social-economică a omului. Configuraţia şi natura profilului de sol, împreună cu orizonturile lui, constituie morfologia solului.
         Ca orizonturi principale ale solurilor menţionăm:
- orizontul A, orizont mineral format la suprafaţa solului mineral, caracterizat de acumulare a materiei organice, de regulă, mai închis la culoare decât orizontul subiacent;
- orizontul B, orizont mineral format sub orizontul A, în care se constată o alterare a materialului parental cu sau fără acumulare prin iluviere de argilă, secvioxizi sau materie organică.
- orizontul C, orizont mineral situat în partea inferioară a profilului de sol, constituit din minerale neconsolidate (minerale parientale).

     2.2.2. Constituenţi  minerali şi organici ai solului

         Solul este un corp tridimensional constituit din trei faze: solidă, lichidă şi gazoasă.
         Faza solidă cuprinde constituenţi minerali, organici şi organo-minerali.
a) constituientii minerali cuprinde fracţiunea minerală, grosieră (nisip şi praf), argile, oxizi, hidroxizi de fier şi aluminiu. Natura mineralogică a nisipului reflectă compoziţia minerală a rocilor şi a materialelor parentale. Mineralele argiloase cel mai frecvent întâlnite în soluri sunt: caolinitul, montmorillonitul, vermiculitul şi cloritul. Mineralele argiloase prezintă următoarele trei caracteristici principale:
- particulele elementare sunt de dimensiuni foarte mici;
- structura lor este filituasă; o particulă de argilă este construită din foiţe paralele care, la rândul lor, sunt alcătuite din straturi tetraedrice şi octoedrice;
- foiţele poartă sarcină electronică negativă.
         b)constituienti organici cuprind diferite funcţii ale materiei organice din sol, inclusiv substanţele organice humice şi nehumice.
Diferitele funcţii ale materiei organice din sol includ:
- fracţiuni organice vii, constituite din microorganismele solului, fauna solului şi rădăcinile plantelor, acestea reprezentând biomasa solului;
- fracţiuni organice moarte, cuprind organisme moarte în curs de descompunere.
Este important de reţinut că substanţele humice constituie cea mai mare parte a materiei organice din sol. Substanţele organice nehumice nu sunt specifice solului şi ele corespund familiilor chimice întânlite în alte medii: glucide, proteine, lipide, etc.
        c)constituienţi organo-minerali din sol se grupează în două asociaţii principale:
- prima se referă la complecşii organici cu ioni metalici ca: Cu++, Fe++, Mn++  etc.
- a doua cuprinde toate asociaţiile, care se formează între argile şi substanţe organice humice şi nehumice.

2.2.3. Proprietăţi  fizice, chimice si  biologice ale solurilor 

Proprietăţile fizice ale solului includ: textura, structura, densitatea specifica şi aparentă, porozitatea, consistenţa, culoarea, conţinutul de apă, temperatura etc.
 Textura solului
          Solul este alcătuit dintr-o parte solidă (minerală şi organică), lichidă (apă) şi alta gazoasă (aer). Partea solidă reprezintă circa 50% din volumul total al solului, iar cea lichidă si gazoasă, restul de 50%.
Partea solidă minerală este formată din particule de diferite dimensiuni (diametre), rezultate prin dezagregare şi alterare.Textura solului se reflectă tocmai, la mărimea şi la proprietatea particulelor ce intră în alcătuirea solului.
 Gruparea particulelor texturale
  Criteriul folosit în acest scop se bazează pe includerea în aceeaşi grupă a particulelor ce au, practic aceleaşi proprietăţi. Sa constatat că particulele cu dimensiuni cuprinse între anumite limite au proprietăţi specifice, deci formează o grupă.


Clasele texturale
Nisipul, praful şi argila, imprimă proprietăţile pe care le au solurile respective, în măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de proprietatea în care intervenim determinând ceea ce se cunoaşte sub denumirea de clasă texturala.
Caracterizarea solurilor  după textură
În funcţie de clasa texturală, solurile au anumite proprietăţi, deosebindu-se unele de altele. Cele mai mari deosebiri se constată în cazul solurilor cu texturi extreme (nisipoase şi argiloase).
Solurile nisipoase au proprietăţi asemănătoare nisipului, sunt foarte permeabile pentru apă şi aer; au o aeraţie bună dar o capacitate redusă de reţinere a apei; pierd uşor apă prin infiltrare şi evaporare, nu pot forma rezerve de apă, nu sunt coezive şi aderente, nu au plasticitate, se lucrează uşor şi bine, sunt supuse spulberării, se încălzesc uşor, sunt sărace în substanţe nutritive şi au capacitate redusă de reţinere a acestora; posedă în general o fertilitate scăzută.
Soluri argiloase au proprietăţi asemănătoare argilei, sunt puţin permeabile pentru apă şi aer; au capacitate mare de reţinere a apei; pot forma rezerve importante de apă, dar în acest caz, sunt slab aerate; când sunt umede devin foarte plastice şi aderente, se lucrează greu, brazdele ies sub formă de curele; la uscare au o coeziune foarte mare, sunt bogate în substanţe nutritive şi au capacitate mare de reţinere a acestora; însă pe astfel de soluri, culturile nu găsesc întodeauna condiţii bune de creştere, datorită, îndeosebi, regimului aerohidric defectuos.
Solurile cu texturi extreme au, deci, proprietăţi puţin favorabile culturilor. Cele mai bune sub aspect textual, sunt solurile lutoase, care prezintă proprietăţi intermediare, între cele ale solurilor nisipoase şi argiloase, soluri cu textură mijlocie.
Restul solurilor au proprietăţi apropiate de cele ale solurilor nisipoase (solurile nisipo-lutoase), lutoase (solurile luto-nisipoase, solurile luto-nisipo-argiloase, solurile luto-prăfoase) şi argiloase (solurile luto-argiloase, luto-argilo-prăfoase şi argilo-lutoase).
De altfel, în practica agricolă, pentru simplificare, solurile (din punct de vedere textural) se împart în soluri uşoare sau nisipoase (solurile nisipoase şi cele apropiate acestora) şi solurile grele sau fine (solurile argiloase şi cele apropiate acestora).
Textura constituie una din insusirile cele mai importante şi mai stabile ale solului şi este determinată, în mare măsură, de roca mamă sau parentală, în sensul că, de exemplu, pe roci argiloase se formează, în general, soluri grele pe loessuri, soluri mijlocii, iar pe nisipuri, soluri usoare.
Textura solului depinde de roca parentală, dar si de procesul însăşi de solificare. Datorită procesului de solificare, direcţia iniţială dintre diferite grupe de particule se poate modifica, fără a schimba clasa texturală sau chiar cu schimbarea acesteia.
Textura, determină măsura şi procesele de formare a solului, exercită, la rândul ei o influenţă însemnată asupra solificării. Aşa, de exemplu, texturile uşoare permit o levigare mai intensă şi o dezvoltare mai mare pe adâncime a profilului; din contră, texturile grele se opun levigării accentuate, profilele sunt mai scurte.
Textura solului determină sau influienţează, toate celelante proprietăţi fizce, fizico-mecanice, precun şi cele chimice, biochimice şi în final, însăşi fertilitatea. Sub acest raport, după cum s-a mai arătat cea mai bună situaţie o prezintă solurile cu textură mijlocie. Într-adevăr, marea majoritare găsesc condiţii optime pe solurile mijlocii. Unele culturi valorifică foarte bine sau chiar preferă solurile nisipoase (de exemplu, cartoful) sau argiloase (de exemplu, grâul). Prin urmare, cunoscând textura solului şi proprietăţile determinate de acestea precum şi cerinţele plantelor, pot fi stabilite cele mai indicate modalităţi de folosinţă a terenurilor.
Textura, atât pentru caracterizare genetică, cât şi în scopuri practice, trebuie cunoscută pe întreaga adâncime a solului (uneori, inclusiv roca). La solurile, de exemplu, cu diferenţă texturală pronunţată, în parte superioară textura poate fi uşoară sau mijlocie,  dar mai in  jos grea, ceea ce schimbă complet situaţia, din punct de vedere textual a solului respectiv, considerat în ansamblul lui.



Structura solului

Principalele tipuri de structură
Agregatele structurale ce se stabilesc în structura solului şi orizonturi nu sunt la fel, ci se deosebesc, în principal, după formă, distingându-se următoarele tipuri de structuri:
- Grăunţoasă- agergate, aproximativ sferice, fără feţe de alipire între ele, puţin poroase;
- Glomerulară- asemănătoare cu cea grăunţoasă, agregatele sunt poroase;
- Poliedrică angulară – elemente structurale aproape egal dezvoltate în direcţia celor trei axe rectangulare, fete plane ce se îmbină unele cu altele, muchii ascuţite;
- Poliedrica subangulară – asemănătoare cu cea angulară, însă cu feţe curbe şi muchii rotunjite;
- Prismatică – agregate cu axa verticală mai mare decât cea orizontală, feţe plane, muchii ascutite;
- Columnară – asemănătoare cu cea prismatică, dar cu capetele prismelor rotunjite;
- Lamelară – elemente structurale cu axa verticală mai mică decât cea orizontală.
Tipul de structură se determină direct pe teren, la cercetarea şi descrierea profilului de sol. Cu aceasta se apreciază şi se notează atât mărimea elementelor structurale, cât şi gradul de dezvoltare a structurii. În funcţie de mărimea elementelor structurale, la fiecare tip de structură se deosebesc agregate foarte mici, medii, mari şi foarte mari. După gradul de dezvoltare se disting următoarele tipuri de structură:
- slab dezvoltate – elemente structurale greu observabile, la sfărmare apar puţine agregate (cea mai mare parte fiind nestructurată);
- moderat dezvoltată – elemente structurale observabile, la sfărmare aproape întreaga masă, se desface în agregate.
Structura solului reflectă modul de aglomerare a particulelor primare (nisip, praf, argilă) în unităţi de diferite dimensiuni, forme, aranjare şi grad de dezvoltare, numite elemente structurale, granulare, tubulare, prismatice sau în blocuri (poliedrice). Prin lucrarea necorespunzătoare a solului, pot rezulta aglomerări neregulate, instabile, numite bulgări. Un indicator al stării de afânare sau compactare a unui sol este densitatea aparentă, respectiv greutatea pe unitatea de volum (care include atât particule individuale, cât şi spatiile porilor).
Spaţiul lacunar sau poros denumit spaşiul „deschis” din sol, reprezintă partea din sol neocupată de particule solide. Volumul spaţiului lacunar depinde de modul de agregare a particulelor solide care determină gradul de porozitate a solului. Porii reprezintă un volum susceptibil de a fi ocupat de apă şi gaz. Proportia relativă a celor două componente depinde de starea de saturaţie a solului.
Proprietăţile chimice ale solului includ solubilitatea şi accesibilitatea elementelor, inclusiv a celor nutritive, relaţia sol (pH), schimbul de ioni, tamponarea etc.
Constituienţii organicişi minerali reprezintă rezerva de elemente nutritive care constituie partea cea mai importantă în nutriţia plantelor. În plus substanţele organice reprezintă rezerva energetică pentru organismele din sol. Prezenţa argilelor şi a substanţelor humice, simulate sau în asociere, conferă solului proprietatea de absorbţie care, în funcţie de mecanismele de absorbţie se grupează în două mari clase de formare:
    Absorbţia prin schimb de ioni, reaspectiv:
a) schimb de cationi datorită sarcinelor electronice negative ale argilelor şi ale grupelor acide, ale substanţelor acide;
b) schimb de anioni în esenţă datorat prezenţei hidroxizilor metalici, cum sunt de exemplu aluminiu (OH)3, şi fier (OH)3, ca şi argilelor amorfe, cenuşă vulcanică, caolinicului etc, care au poziţii de schimb anionic.
Absorbţia moleculară (moleculele absorbite sunt neutre şi sunt reţinute la suprafaţa argilelor şi coroizilor humici prin forţe dipolare, legăturii hidrogen şi forţei de dispersie).
Dintre ionii prezenţi în soluţia solului, ionii de H+ sunt deosebit de importanţi. Concentraţia acestor ioni determină reacţia solului (pH), ca indicator al acidităţi sau alcalinităţii solului. Solurile puternic acide sunt nedorite din cauza conţinutului toxic de aluminiu solubil (mobil) şi activităţii microbiene mult reduse. Capacitatea mare de schimb cationic conferă solului rezistenţă mare la schimbări de pH şi cationi, respectiv capacitatea mare de tamponare. De fapt puterea de tamponare a solului se datoreşte coloizilor pe care îl conţine.
Proprietăţile biologice ale solurilor sunt determinate de faună şi microorganismele din sol.
Solul, mai ales în orizontul de la suprafaţă, constituie sediul unei popularităţii abundente de microfaună şi microfloră, aceasta din urmă fiind reprezentată de vegetaţia superioară.
Fauna din sol exercită o acţiune mecanică intensă în sol prin fragmentarea foarte fină a resturilor vegetale şi îngroparea lor la diferite adâncimi, prin formarea galeriilor cu rol foarte important în circulaţia apei şi aerului.
În activitatea microorganismelor din sol (protozoare, alge, ciuperci, actinomicete, bacterii) se disting trei tipuri de acţiune esenţiale:
        - acţiunea enzemică, acţiunea principală a microorganismelor din sol de care este legată evoluţia tuturor elementelor din sol;
       - acţiunea de stabilire a echilibrilui biologic al solului - actiune foarte importantă;
       -  activitatea simbiotică.
Ca majoritatea organismelor vii, organismele din sol pot avea influienţă bună, neutră sau dăunătoare asupra vieţii din sol şi mai ales asupra productivităţii acestora. Unele sunt absolut necesare creşterii plantelor, altele nu sunt nici bune, nici dăunătoare, iar altele produc daune catastrofale reducând sau distrugând recoltele. Astfel se apreciază că nematozii, paraziţi din solurile din SUA, provoacă pierderi în producţia vegetală anuală de circa 1,6 miliarde dolari.
 O serie de dăunători ce trăiesc în sol ca Pythium şi Fusarium provoacă anual daune la cereale, pomi fructiferi şi legume de un milion de dolari, iar unele organisme aparţinând microfaunei, fac pagube de milioane de dolari în fiecare an.
Cu toate acestea organismele binefăcătoare din sol depăşesc ca efect pe cele dăunătoare. De exemplu, microfauna aerează şi structurează solul, râmele de asemenea îmbunătăţesc fertilitatea şi productivitatea solului.
Bacreriile autotrofe sintetizează hrana din materiile anorganice şi pot convertri oxidul de carbon otrăvitor, în bioxid de carbon folositor sau în gaz metan, pot nutrifica amoniul şi nitraţii şi reduc excesul de nitraţi în azot inert.
Bacteriile heterotrofe simbiotice şi nesimbiotice ca şi algele verzi-albastre, fixează azotul atmosferic, un element nutritiv important pentru creşterea plantelor.
Bacteriile heterotrofe nefixatoare de azot (acelea care trăiesc pe materie organică), cele mai obişnuite dintre toate tipurile heterotrofe, descompun materia organică, mai ales cenozele, ligninile şi răşinele ce se descompun într-un ritm mai lent. Ciupercile simbiotice (micorizele) ajută rădăcinile plantelor gazdă specifice să absoarbă apă şi elemente nutritive, cum ar fi zincul. Actinomicetele, care au caracteristici atât de ciuperci cât şi de bacterii, descompun materia organică şi sunt sursa multor antibiotice. Algele adaugă materia organică în sol şi îmbunătăţesc aeraţia, iar tipul de alge verzi-albastre poate fixa azotul atmosferic. Totodată, microorganismele descompun erbicidele, fungicidele şi insecticidele, ca şi alte substanţe chimice aplicate pe şi în sol sau ajunse în sol prin alte căi. Din păcate unele pesticide sunt toxice şi pentru unele microorganisme binefăcătoare.

















CAPITOLUL III

3.1.CONCLUZII

a.                 Solul, fiind un produs al biocenozei este un fel de oglindă care reflectă istoria formării lui de-a lungul timpului şi evoluţia proprietăţilor acestuia.
b.                 Calitatea solului, fertilitatea acestuia, gradul de erodare influienţează în mod direct calitatea şi cantitatea biomasei vegetale, care se dezvoltă pe suprafaţa solului.
c.                 Calitatea humusului, influienţează nivelul producţiilor agricole, obţinute de pe terenuri, ştiut fiind faptul că solurile sărace dau producţii inferioare din punct de vedere cantitativ şi calitativ.
d.                 Activitatea umană, influienţează în mod direct calitatea solului, putându-l degrada sau ameliora.
e.                 Solul, fiind sursă de elemente nutritive pentru plante, trebuie supus la o anumită perioadă de timp la analize agrochimice, pentru a-i corecta deficitul în elemente nutritive şi pentru a-l conserva, pentru generaţiile următoare.
f.                  Ştiut fiind faptul că, îngrăşămintele organice influienţează pozitiv menţinea însuşirilor solului, acestea se folosesc frecvent având influienţă pozitivă asupra solului, cât şi asupra masei vegetale.
g.                 Calitatea solului este influienţată şi de activitatea microorganismelor, a protozoarelor şi a viermilor din sol, care au rol în mineralizarea materiei organice şi îmbunătăţirea însuşirilor solului.
h.                 Calitatea solului, este influienţată şi de factorii climatici, relief, iar omul poate interveni în corectarea acestor factori făcându-i favorabili conservării solului, prin diverse lucrări de ameliorare.
i.                   Pe plan mondial, se remarcă faptul că, fertilitatea solurilor este in scăde, 60% din terenurile utilizate în scop agricol au o fertilitate redusă şi foarte redusă, 29% au fertilitatea moderată şi doar 11% au o fertilitate ridicată.





3.2.RECOMANDĂRI


1)               Realizarea de constructii hidrotehnice pe terenurile în pantă, supuse alunecării şi eroziunii: dalare, construirea unor praguri de beton.
2)               Practicarea unei agriculturi adecvate, pentru fiecare categorie de teren în parte, evitarea supraîncărcării solurilor cu un număr mare de animale, evitarea păşunatului excesiv pe tot parcursul anului.
3)               Se recomandă, evitarea schimbării modului de folosinţă a terenurilor supuse degradării, care au ca destinaţie împădurirea şi păşunatul, cu practicarea unei agriculturi de subzistentă.
4)               Se recomandă, utilizarea îngrăşămintelor organice în defavoarea îngrăşămintelor chimice, care refac structura, textura solului şi permeabilitatea acestuia.
5)               Recomandăm analize agrochimice, pentru a corecta reacţia solurilor îmbunătăţindu-se astfel, însuşirile fizice şi chimice ale solului.
6)               Efectuarea lucrărilor mecanice, în conformitate cu panta terenului, evitându-se trecerile repetate cu mijloace mecanice, treceri care duc la compactarea terenurilor.
7)               Se recomandă, cultivarea unei culturi cu rol de protecţie, împotriva eroziunii solului.















3.3.NORME DE TEHNICA ŞI SECURITATEA  MUNCII

● organizarea locului de muncă, în condiţii corespunzătoare lucrării ce urmează a fi efectuate;

● purtarea echipamentului de protecţie;

● se reverifică şi se manevrează corespunzător echipamentul de protecţie;

● se interzice joaca in timpul efectuării lucrărilor;

● se manevrează cu atenţie materialele utilizate;

● respectarea  întocmai  a etapelor şi operatiilor în desfăşurarea lucrărilor;

● utilizarea numai a materialelor specifice temei;

● în efectuarea lucrărilor de reamenajare a terenurilor se va respecta legislaţia de protecţie a mediului înconjurător;

● determinarile indicilor calitativi ai apei şi solurilor, se vor efectua cu personal calificat şi instruit în laboratoarele de specialitate, folosind aparatura corespunzătoare;

● efectuarea analizelor de mediu, se vor efectua respectând standardele de mediu, care se aplică pe teritoriul ţării noastre.







BIBLIOGRAFIE

-  Corneliu Răuţă; Stelian Cârstea. Editura Ceaes, Bucureşti 1983; Prevenirea şi combatera poluării solului.
- Ghinea ,L. 1978: Apărarea naturii, Editura Ştiinţifică şi Economică Bucureşti.
- Ionescu a. 1982: Fenomenul de poluare şi măsuri antipoluare în agricultură, Editura ceres, Bucureşti.
- Nasta, St. Răuţă, C. Dumitru, M. Marin, N. ŞI Olaru, V. 1980: Tehnologia de recultivare a halelor de steril, rezultă din exploatarea minieră la zi a cărbunelui în bazinul carbonifer Oltenia, Analele I.C.P.A. volumul XIV.
- Nasta, St. Răuţă ,C. Dumitru, M. Cârstea, S. Marin,  N. Olaru, V. Blaga: 1980. Recultivarea terenurilor degradare prin activităţi social-economice în R.S. România, Producţia vegetală, cereale şi plante tehnice nr.7.
- Nasta, St. Răuţă, C. Dumitru, M. Cârstea, S. Marin, N. Popescu: 1982. Fixarea şi recultivarea haldelor de cenuşă, mijloace de combatere a poluării mediului înconjurător, Stiinţa solului nr.1.
- Răuţă, C. Cârstea , S. 1981. Sistemul naţional de monitoring al cercetării solului R.S.R. Conferinţa de ecologie „Valorificarea optimă a resurslor naturale” Constanţa 26-29 mai 1989.
- Răuţă C. Cârstea, S. Barlon Z. 1981. Ştiinţa calităţii solurilor, agricole cu privire la reacţiile (pH), asigurarea lor cu fosfor şi potasiu mobil şi cu szot la 31 decembrie 1980, Ştiinţa solului nr.4.
- Răuţă C. Cârstea, S. 1982. Direcţii şi proprietăţi cu privire la protecţia, ameliorarea şi valoficarea superioară a resurselor de sol din România, Agricultură,Alimentaţie, Ambianţă, Cluj-Napoca.
- Şt. Puiu. Gh. Trotin: Editura Ceres, Bucureşti 1983. Agrotehnică ediţia a-III-a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu