duminică, 23 septembrie 2012

POLUAREA SOLULUI CU AGENTI CONTAMINANTI

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII
SI TINERETULUI
INSPECTORATUL JUDEŢEAN VASLUI
GRUP ŞCOLAR AGRICOL PUIEŞTI










PROIECT DE SPECIALITATE






CALIFICARE: TEHNICIAN ECOLOG SI PROTECŢIA
                          CALITĂŢII MEDIULUI







ÎNDRUMĂTOR,
PROF.ING. CĂPRARU LILI 


ABSOLVENT,
          TOMA LUMINITA


ANUL ŞCOLAR 2007-2008
    







TEMA PROIECTULUI









POLUAREA SOLULUI CU AGENTI

CONTAMINANTI





















CUPRINS


CAPITOLUL I
  INTRODUCERE
  Probleme actuale legate de utilizarea pesticidelor în combaterea agentilor patogeni   

CAPITOLUL II
Poluarea solului cu agenţi patogeni contaminanţi
2.1.Agenţi infecţioşi
2.2.Parazitoze
                   2.3.Agenti patogeni vegetali
                   2.4.Poluarea indirectă a solului
                   2.5.Autoepurarea solului. Rezistenţa agenţilor patogeni în sol
            2.6.Gunoiul de păsări
                   2.7. Nămolul provenit de la compezele industriale de creştere a porcilor
                   2.8. Apele uzate
                   2.9. Dejecţiile umane
                   2.10. Materiile reziduale  ale oraşlor

          CAPITOLUL III
CONCLUZII
RECOMANDĂRI
NORME TEHNICE DE SECURITATE A MUNCII

          BIBLIOGRAFIE
     




ARGUMENT

Intre problemele de baza ale lumii  contemporane se numara in primul rind satisfacerea nevoilor de hrana si cresterea nivelului  de trai material si spiritual a populatiei globului care se afla in crestere continua. Este cunoscut faptul ca cresterea productiei agricole se poate  realiza in momentul de fata doar prin practicarea unei agriculturi intensive care presupune utilizarea ingrasamintelor cu rol primordial in cresterea productiei agricole.
In secolul actual omenirea se confrunta cu o criza energica motiv pentru care omul trebuie sa gaseasca  alte  surse de energie. Se preconizeaza  inlocuirea  sau reducerea consumului de ingrasaminte chimice, cu ingrasaminte organice rezultate din diverse activitati. Este cunoscut faptul ca ingrasamintele organice au un rol important in fertilizarea culturilor , in refacerea insusirlor solului precum si la obtinerea unor productii superioare.
Îngrăşămintele organice rezultate din comlexele de creştere a animalelor, din nămolul apelor agrozootehnice şi menajere, pe lângă aportul în substanţe nutritive conţin cantităţi mari de agenţi patogeni, paraziţi digestivi, detergenţi, pesticide, dacă sunt utilizate în stare umedă. Ca atare ele trebuie supuse unor procese de fermentare, tratare şi compostare de lungă durată în funcţie de provenienţa lor.
În proiectul meu mi-am propus să scot în evidenţă pericolul reprezentat de utilizarea îngrăşămintelor organice rezultate din sursele amintite utilizate în fertilizarea culturilor, în stare proaspătă sau insuficient fermentate sau compostate, datorită aportului de agenţi patogeni ce pot produce boli grave la om, plante şi animale.









CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Probleme actuale legate de utilizarea pesticidelor în combaterea agentilor patogeni   
Avînd în vedere riscurile multiple şi încă imprevizibile ale folosiri pesticidelor în productia vegetală, acestea au făcut mai ales în ultimii 10 ani, obiectul unor preocupări susţinute în scopul preveniri poluării, pentru care s-au elaborat programe speciale experimentale şi operaţionale. Rezultatele cercetărilor au dat posibilitatea să se ia măsuri adecvate, în sensul sistării folosirii unor pesticide caracterizate de o persistenţă mai mare, a înlocuirii lor cu altele cu o persistenţă mai mică, cu riscuri mai mici de poluare.
Totodată, s-a acordat atenţie tot mai mare elaborării şi introducerii în practica producţiei vegetale a metodelor de combatere a bolilor şi dăunătorilor cu risc cît mai mic de poluare sau nepoluante, apelîndu-se din ce în ce mai mult la combaterea integrală în care pesticidelor le revin un rol minor cu  totul  suplimentar şi numai în cazuri de strictă necesitate. De altfel, acest lucru este subliniat în mod deosebit prin legislaţia in vigoare privind protecţia plantelor cultivate şi a pădurilor şi regimul pesticidelor care prevede ca, în întreaga activitate de protecţie a plantelor cultivate şi a pădurilor, să se promoveze şi generalizeze sistemul integrat de prevenire şi combatere a bolilor, dăunătorilor şi buruenilor, prin  îmbinarea raţională a mijloacelor chimice cu cele biologice, folosirea metodelor fizico-mecanice şi aplicarea intregului comlex de măsuri agrofitotehnice respectiv:
-extinderea şi generalizarea cultivării unor soiuri şi hibrizi rezistenţi la atacul dăunătorilor şi bolilor;
-generalizarea tratării seminţelor şi a materialului săditor pentru toate culturile;
-respectrea rotaţiei culturilor în cadrul organizării asolamentelor unice;
-admiterea uniformă şi în raport echilibrat a îngrăşămintelor naturale şi chimice;
-asigurarea densităţi optime a culturilor în vederea obţinerii unei eficienţe corespunzătoare a tratamentelor de combatere;
-extinderea metodelor fizice şi biologice de combatere, prin folosirea iradierii, a produselor hormonale, a preparatelor microbiologice şi a altor asemenea mijloace;
-limitarea utilizării produselor chimice şi excluderea celor dăunătoare pentru om sau care ar putea avea efecte negative asupra mediului înconjurător şi a echilibrului biologic în natură, prin acumularea de reziduuri în sol, în produsele agroalimentare şi în organismul uman;
-perfecţionarea şi generalizarea sistemlor de prognoză a atacurilor şi de avertizare a tratamentelor împotriva dăunătorilor şi bolilor, precum şi a cartări ale buruenilor, în vederea raţionalizării stricte şi reducerii la minimum posibil a numărului de tratamente chimice, la creşterea eficienţei acestora.
De asemenea, pentru aplicarea în cele mai bune condiţii a mijloacelor de prevenire şi combatere a dăunătorilor, bolilor şi buruienilor, această lege prevede, printre altele, obligaţia Ministerul Agriculturi, Minisrerul Agriculturi  Dezvoltări Durabile, Ministerul Pădurilor şi Silviculturi, Miniserul Mediului, Miniserul Industriei Chimice, Ministerul Industriilor, Ministertul Învăţămîntului şi Educaţiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi alte organe centrale interesante, să organizeze studierea efectelor reţinerii, cedării şi remanenţei pesticidelor în sol, plante şi organismul uman şi animal, precum şi prevederea ca: Ministerul Agriculturi, Ministerul Agriculturi şi Dezvoltări Durabile, Ministerul Pădurilor şi Silviculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Industriei Chimice, Ministerul Industriilor, Ministerul Învăţămîntului Educaţiei şi Cercetării.




CAPITOLUL II

Poluarea solului cu agenţi patogeni contaminanţi

2.1.Agenţii infecţioşi
Alături de aer şi apă, solul este factor de mediu care influenţează în mod deosebit sănătatea omului. Solul are un rol recunoscut în determinarea unor boli cu caracter zonal, specifice anumitor regiuni şi încadrate în denumirea generală de patologie geografică.
Pe lîngă aceasta, solul, ca urmare a poluării lui este un factor important în răspîndirea unei game tot mai mari şi mai diversificate de boli.
Impactul aerului poluat asupra sănătăţii omului este determinată, în primul rînd, de poluarea biologică a acestuia, datorită degajării pe sol, odată cu deşeuri reziduale şi dejecţii, a diverşi germeni patogeni care pot produce diferite îmbolnăvirii.
Elementele biologice sunt reprezentate de microoranisme (bacterii, virusuri, nematozi, paraziţi) eliminate de om şi de animale, fiind în cea mai mare parte patogene. De exemplu, streptostafilococii pot rezista în asemenea materiale 50-150 de zile, bacilul febrei tifoide 2-3 luni, bacilul difteric 20-30 zile, bacilii dezinteriei 15-20 de zile, iar virusul febrei aftoase, în general puţin rezistent, poate supravieţui cîteva zile. Unii germenii care dau naştere la spori (forme de rezistenţă) ca bacilul tetanic, antraxul, bacilul botulinic şi alţii pot supraveţui ani de zile.
După provenienţa şi modul de transmitere germenii patogeni din sol care afectează sănătatea omului se împart în două grupe:
-germeni patogeni excretaţi de om şi transmişi prin intermediul solului, contaminarea om-sol-om.
-germni patogeni eliminaţi de animale şi transmişii omului prin intermediul solului, grupă care se referă la contaminarea anima-sol-om (zoonoze)
De asemenea, se poate separa o grupă de germeni patogeni eliminaţi de animale şi care, prin intermediul solului, ajung la animale, contaminarea anima-sol-animal (zoonoze).
Contaminarea om-sol-om este caracteristică mai ales pentru germenii patogeni care produc boli specifice organismului uman şi provin din intestin ca: bacilul tific şi bacilii paratifici, bacilii dizenterici, vibrionul holeric, virusurile poliomielitice, virusul hepatitei epidemice. De asemenea, această contaminare este specifică pentru o serie de germeni condiţionat patogeni, dar şi pentru streptostafilococi, micrococi şi alţi.
Totuşi, aceşti germeni au o supravieţuire redusă în sol. Astfel enterobacteriile au viabilitate medie de la 10 la 30 de zile, iar enterovirusurile de 4 la 6 săptămînii.
Solurile intens poluate cu reziduuri bogate în sustanţe organice, soluri cultivate, solurile umede, ferite de radiaţiile solare,   oferă condiţii de umiditate mai mare pentru aceşti germeni. Cu toate acestea, transmiterea bolii prin contactul direct cu solul este foarte rar întâlnită, deşi se citează o epidemie de holeră izbucnită în primul război mondial în armatele austro-ungare ca urmare a săpării unor tranşee într-un sol poluat cu vibrioni holerici. De asemenea epidemia de febră tifoidă care a avut loc la Vulcan în 1942 s-a datorat poluării solului din apropierea localităţii cu reziduuri fecaloide şi nu a putut fi combătută decît după îndeărtarea dejecţiilor respective.
De cele mai multe ori, transmiterea acestor germeni are loc indirect prin intermediul apei sau al alimentelor contaminate de pe sol. De aceea, rolul solului în transmiterea acestor boli este neglijat de multe ori şi ca atare, şi acţiunile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor nu dau rezultate pe măsura eforturilor.
Contaminarea animal-sol-om este caracteristică unui număr mult mai mare de germeni ca: bacilul tetanic, bacilus-antracis sau cărbunele, germenii gangrenei gazoase (clostridii), Rikettsia burnetti, leptospire, brucele, pasteurele etc. Bolile provocate de aceşti germeni sunt comune atît omului căt şi animalelor. Deşi fără forme de rezistenţă în mediul exterior, leptospirele, brucelele şi pasteurelele pot supravieţui în sol cîteva săptămîni.
Boala se transmire atît prin contact cu solul, mai ales în cazul muncitorilor agricoli, cît şi prin itermediul apei şi alimentelor.
Rikettsia burnetti, agentul etiologic al febrei Q, reprezintă o imortantă problemă în numerose ţări din lume, cu precădere în cele cu zootehnie dezvoltată.
Viabilitatea în sol a acestui agent patogen este mai mare (peste 30 de zile) ca urmare a rezistenţei sale mari la uscăciune. Contaminarea se realizează, mai ales pri intermediul prafului. O problemă deosebită o pun însă germenii cu formă de rezistenţă în mediul extern ca bacilul antracis, bacilul tetanic, germenii gangrenei gazoase (clostridium welhi, clostridium edematiens etc.). Rezistenţa lor în sol este deosebit de mare, deoarece au capacitatea de a trece în forme sporulate, se citează aşa numitele terenuri blestemate din Franţa unde animalele care păşteau contactau antax din cauza contaminării solului cu aceşti germeni.
Transmiterea afecţiunilor produse de aceşti germeni se face prin contactul direct cu solul, însă numai în condiţiile existenţei unei plăgi sau leziuni cutanate deschise şi acoperite cu sol, care favorizează dezvoltarea germenilor şi producerea bolii (în condiţii de lipsă de ozigen). În aceeşi caregorie intră şi bacilul botulinic care, după unii autori, se găseşte în mod natural în sol, iar după alţii are o provenienţă animală fiind constant în intestinul acestora.
Imbolnăvirea omului se produce prin intermediul alimentelor contaminate de pe sol cu bacilul botulinic şi insuficent prelucrate termic.
In cazul conservării unor asemenea în condiţii anaerobe, prielnice dezvoltării bacilului botulinic, acesta eliberează o toxină cu mare afinitate pentru sistemul nervos, producând toxiinfecţii alimentare (botulismul).
      O altă sursă importantă de afecţiune o reprezintă bolile parazitare transmise prin sol, cele mai frecvente fiind bolile determinate de viermi sau helminţi care, în funcţie de modul de transmitere se separă în: biohelminţi şi geohelminţi.
   Biohelminţii sunt paraziţii intestinali care necesită gazdă intermediară pentru  a atinge  stadiul infestant dintre acestea fac parte teniile, care se elimină din intestinul omului bolnav sub formă de ouă.
Ajunse pe sol, dacă nu întîlnesc condiţii favorabile de dezvoltare  pot dispare. Dar, frecvent, sunt preluate de pe sol de diverse animale care le pot servi ca gazdă pentru  a se dezvolta şi a ajunge în faza infestantă necesară îmbolnăvirii omului.
Diferitelor tipuri de tenii le corespund diferite animale ca gazdă intermediară (bovinele penru tania saginată, porcinele pentru tania solium, cîinele pentru tania echinococus etc).
     Geohelminţi sunt paraziţi intestinali care se dezvoltă direct pe sol pînă la stadiul infestant (de producere a îmbolnăvirii), de unde şi denumirea de helminţi ai solului.
În această categorie intră o serie de helminţi răspîndiţi ca ascaridul (Ascaris lumbricoides) şi tricocefalul (tricocephalus trichiura).
Ambele afecţiuni sunt răspândite cu deosebire  în condiţii de salubritate necorespunzătoare, prima fiind mai frecventă la copii, iar cealaltă la adulţi. De asemenea, se cunosc şi unele distibuţii pedoclimatice. Rezistenţa acestor paraziţi în sol este destul de mare. În cazul cînd nu  întâlnesc condiţiile de dezvoltare până la stadiul infestant, pot supravieţui pînă la un an de zile.
Pentru a se dezvolta au însă nevoi de o anumită temperatură (14-15ºC) şi umiditate mare (60-80%) dar ferite de radiaţi solare directe care le usucă şi le distrug. Asemenea condiţii sunt relativ uşor întîlnite mai ales in grădinile de legume, din care cauză transmiterea acestor parazitoze se realizeză prin intermediul legumelor şi zarzavaturilor consumate crude.
În aceeaşi măsură  se pot transmite prin intrermediul fructelor care vin în contact cu solul, al apei care spală solul contaminat sau al diverselor obiecte. Foarte frecvent transmiterea se realizează şi prin contactul direct cu solul, mai ales în cazul copiilor care se jocă pe sol sau introducând în gură diferite obiecte căzute pe jos, cu mâinile murdare etc.
   O altă parazitoză transmisă prin sol, este strongiloidoza, larvele parazitului putînd, în condiţii nefavorabile, să se închisteze şi să reziste în sol mai multe săptămînii.
Deşi puţin cunoscută în ţara noastră, a fost întîlnită, mai ales, în Transilvania. Din aceeaşi caregorie face parte o altă parazitoză, ankilostomioza, care se transmite prin sol, întâlnită în mediul exterior numai în ţările calde, iar în ţara noastră, ca şi în ţările din zona temperată, numai în minele adânci, dezvoltîndu-se la temperaturi ridicate (24-26ºC), de unde şi denumirea maladia minerilor.
         O serie de ciuperci şi actinomicete, care se dezvoltă în mod normal, pot cauza micoze acute subcutanate, profunde şi generalizate, foarte grave, respectiv contaminarea sol-om. Totodată, aceste organisme pot deveni patogeni şi pot invada unele ţesuturi sau sisteme. Transmiterea bolii se face mai adesea prin inhalarea sporilor sau prin pătrunderea lor în piele  la nivelul  unei leziuni. În acest fel, se produc micetoane, diversele micete pătrunzînd în piele prin înţepături, cum ar fi cele cauzate de pătrunderea spinilor la persoanele care merg cu picioarele  descoperire sau ale căror încălţăminte şi îmbrăcăminte nu le asigură o bună protecţie. Ca şi chromblastomicoza sau alte afecţiuni micotice, micetonele determină invalidităţi prelungite şi, în absenţa unui tratament corespunzător,  obligă adesea la amputarea membrului atins. O altă afecţiune determinată de spori Coccidioides immitis, care se întâlnesac în straturile de la suprafaţa solului din apropierea vizuinelor rozătoarelor este Coccidioidosmicoză, afecţiune răspîndită mai ales în zonele aride şi semiaride.
Numeroase alte afecţiuni pot fi determinate de ciuperci care se dezvoltă în sol (geotrichoze), în solul fertilizat cu gunoi de la păsări, lilieci (histoplasmoza).
   Cunoaşterea acestor organisme potenţial patogene şi al mecanismului de producere a maladiior determinate de ele este departe de a fi elucidată, dată fiind atenţia minimă ce a foat  acordată acestor micoze pînă în prezent, deşi acestea ridică probleme de un interes deosebit general sau local, pentru lucrătorii din producţia vegetală, mai ales agricolă.

            2.2.Parazitoze
Numărul parazitozelor care se propagă prin intermediul solului este mult mai mare, la unele din ele solul avînd numai un rol pasiv, ca în cazul oziurazei, iar la altele solul jucînd un rol activ, ca în cazul unor parazitoze care se întîlnesc numai în regiunile calde, fiind denumite maladii tropicale.
Unele cercetări au arătat că nămolul proaspăt şi apele uzate de la creşterea porcilor constitue o sursă de contaminare a solului cu salmonele, escherichia coli, clostridium, perfringens, bacteriofagi şi ouă de helminţi, ceea ce a impus cercetări pentru stabilirea unor mijloace de decontaminare a acestor reziduuri înainte de folosirea lor pentru fertilizarea solurilor.
Un alt aspect al poluării biologice a solului îl constituie prezenta în sol a unor agenţi patogeni care afecteză plantele.

                 2.3.Agenti patogeni vegetali
O problemă deosebită o ridică însă microorganismele din sol ce devin dăunătoare plantelor numai în anumite condiţii care, de cele mai multe ori, apar în urma intervenţiei omului prin provocare de dezechilibre nutritive în sol, acidifierea solului, compactarea solului, exces de umiditate, practicarea mononculturii, poluarea chimică, etc. Astfel, în asemenea condiţii, unele micromicete, cum sunt genurile Fusarium, Mucor, Penicillium, Aspergillus, cunoscute în general, ca nedăunătoare, devin agresive, avînd ca rezultat afectarea şi necrozarea rădăcinilor plantelor.

                2.4.Poluarea indirectă a solului
Pe lîngă afecţiunea directă, poluarea solului are şi o acţiune indirectă, importantă asupra sănătăţi omului. Aceasta se prezintă sub diferite aspecte, cum sunt poluarea aerului sau apei, transferul de poluanţi din sol în alimente etc. În această privinţă un rol deosebit îl joacă poluarea solului cu deşeuri şi reziduuri organice, creând adăpost şi condiţii de dezvoltare unor vectori (transmiţători) de boli infecto-contagioase. Insectele cele mai diverse găsesc în solul poluat cu asemenea substanţe un rol prielnic de hrană şi înmulţire.
 Printre acestea, un rol important îl ocupă blatidele (Blatta germanica şi Periplaneta orientalis) sau gîndacii roşii şi negrii de casă care se dezvoltă în asemenea condiţii şi se pot contamina uşor cu cei mai diverşi germeni pe care-i transportă în locuinţe, pe obiecte şi alimente.
   Uneori, în solurile poluate cu deşeuri şi reziduuri oranice, mai ales în cele umede, se pot dezvolta unele specii de ţînţari din Clasa Culicidelor (Culex urban sau Culex pipiens) care, chiar dacă, nu transmit malaria, produc dezagremente prin înţepături sau pot transmite hepatita de inoculare (de seringă).
    Dar cea mai importantă insectă care trăieşte şi se dezvoltă în solurile poluate cu materii organice este musca (musca domestică). În funcţie de temperatura şi umiditatea mediului, ouăle ecloziază în aproximativ 12-48 ore, dînd naştere la larve care în cîteva zile se transformă în pupe în sol, la o temperatură mai coborâtă, dînd apoi naştere la muşte. În condiţii nefavorabile, pupele pot rezista în sol, uneori, din toamnă până în primăvară.
 De asemenea şoarecii, şobolanii şi alte animale care trăiesc pe terenurile cu soluri poluate cu deşeuri şi reziduuri organice pot constitui vectori de transmitere la mari  distanţe a unor boli foarte grave, cum sunt febrele enterale, salmonelozele, leptospirozele etc.

          2.5.Autoepurarea solului. Rezistenţa agenţilor patogeni în sol
Datorită prezenţei în sol a unui număr mare de microorganisme autotrofe care contribue la descompunerea deşeurilor, reziduurilor şi dejecţiilor, ca şi la distrugerea germenilor, solul posedă o putere de autoepurare mult mai mare decît apa şi aerul.
          Factori care afecteză rezistenţa solului la poluarea biologică includ tipul şi numărul microorganismelor, textura, structura, umiditatea, reacţia (pH), conţinutul de mareri organică, temeratura, precipitaţiile, lumina, acoperirea cu vegetaţie şi competitivitatea florei microbiene. De exemplu, prezenţa germenilor proprii solului (care formează flora telurică) constituie factorul hotărît, care, prin antogonism microbian duce la distrugerea germenilor patogeni. Solul biologic activ nu oferă condiţii favorable bacteriilor coliforme fiind distruse mai ales în solul bogat în humus şi mai puţin în solul nisipos. Rădăcinile de trifoi exercită cea mai puternică inhibare a bacteriei Escherichia coli.
       *Unele specii de Salmonella au supravieţuit peste 40 de zile în soluri cu conţinut ridicat de materie organică şi mai puţin în soluri cu conţinut redus de materie organică.
       * Leptospirele pot să reziste într-un sol excesiv de umed cu pH neutru sau uşor alcalin, timp de cîteva săptămîni.
        * Unele specii de brucele trăiesc în condiţii favorabile pînă la şase săptămîni în praf şi zece săptămîni în sol.
        * Sporii de antax pot rezista în sol zeci de ani.
        * Mycobacrterium tuberculosis a fost detectată în viaţă şi viabilă în probele de sol recoltate de cinci luni după tratarea cu reziduuri în timpul iernii şi la două luni în timpul verii.
        * În apele uzate folosite la irigat, stagnează  pe sol în microdepresiuni în condiţii de pH 6,1-8,0 temperatură iarnă-primăvară de 0-17ºC, primăvară-vară 12-19ºC, toamnă-iarnă 11-0ºC, pot persista mult timp agenţii etiologici ai principalelor boli infecto-contagioase şi parazitare cum sunt: bacilul rujetului-92 zile (primăvară-vară) şi 157 zile (tomna-iarna), Salmonella 85 zile (vara) şi 158 zile (iarna-primăvara), brucelele 108 zile (vara-toamna) şi 174 zile (toamna-iarna), bacilul tuberculozei peste 475 zile, virusul febrei aftoase 42 zile (vara).
         * În funcţie de particularităţile tipului de virus şi proprietăţile solului (natura solului, pH, umiditate încărcătură microbiană etc), virusurile pot persista în sol pînă la 170 zile. Rezistenţa în sol a germenilor patogeni este limitată de condiţiile nefavorabile dezvoltării lor.
          Temperaturile scăzute şi umiditatea redusă în straturile superficiale ale solului (primii 5-15 cm) în care sunt reţinuţi, de cele mai multe ori, germenii aduşi prin poluare, ca şi acţiunea radiaţiilor solare (ultraviolete) la acest nivel, împedică îmulţirea, ducînd la dispariţia germenilor patogeni.
     Mineralizarea materieii organice, respectiv dispariţia  suportului de hrană, constituie o altă cauză care duce la dispariţia germenilor patogeni ajunşi pe în sol. Desigur, în sol, ca şi în deşeuri, reziduuri sau dejecţii, germenii care au forme de rezistenţă (spori), pot rezista un timp mai mare decît cei care nu au această calitate.
       Odată cu creştera nivelului de poluare a solului, s-a constat că această capacitate  a solului de a se autoepura a fost, în multe zone, depăşită de fenomenul de poluare, ceea ce a dus la acordarea, în ultimul timp, a unei atenţii tot mai mari acestui fenomen.
       De aici a apărut necesitatea de a se elabora măsuri de profilaxie adecvate. Deoarece, chiar în zilele noastre, încă, există ideea la multă lume că solul este  o formaţiune naturală capabilă să recicleze şi recircule deşeurile, reziduurile şi dejecţiile, s-a acordat atenţie  mult mai mică poluării solului cu agenţi patogeni decît în cazul apei şi aerului ca şi metodele medicale de prevenire şi combatere a poluării solului cu atenţie specială la protecţia sănătăţii omului.   
               
           2.6.Gunoiul de păsări
Este un îngrăşămînt  complet cu acţiune rapidă. Conţinutul în substanţe nutritive a gunoiului de păsări, depinde de natura nutreţului consumat şi modul cum se păstreză. Un consum ridicat de nutreţuri concentrate măreşte conţinutul gunoiului de păsări în azot, fosfor şi potasiu, iar păstrarea dejecţiilor în stare umedă, micşorează conţinutul în azot al gunoiului de păsări, pe cînd păstrarea uscată în amestec cu aşternutul de rumeguş de lemn, turbă uscată, cînd gunoiul se usucă repede, conţinutul în azot se menţine aproape integral. Cantităţile de gunoi provenite de la păsări sunt, în general mici, fiind de numai 5-6 kg an de la o găină, 7-8 kg pe an de o raţă şi 10-11 kg pe an de la o gîscă. Uneori dejecţiile de păsări din complexele mari sunt evacuate cu apă şi se folosesc direct pentru fertilizare, folosind doze de 10-15 t-ha, în funcţie de conţinutul lui de azot, fosfor şi potasiu. În starea semiuscată  sau uscată, înainte de administrare se mărunţeşte şi se aplică în doze de 1000-1500 kg/ha şi se încorporează imediat cu ajutorul polidiscului sau a cultivatorului rotativ, la fertilizarea de bază la culturile de câmp, la livezi şi vii. În timpul vegetaţiei se aplică în legumicultură în cantitate de 300-400 kg/ha subţiat cu apă în proporţie de 1:10-1:-20. Asupra solului are un efect uşor alcalinizant.

                  2.7. Nămolul provenit de la compezele industriale de creştere a porcilor
          Rezultat de pe urma decantării în staţiile de epurare şi a eliminării apelor uzate nămolul rămas este transportat pe platforme de uscare, unde ajunge la umiditate de circa 50 la sută. Conţinutul în  materie organică se ridică până la 88% din S.U., restul fiind substante minerale. Nămolul deshidratat este un îngrăşământ organic bogat în azot, fosfor, sodiu şi alte săruri şi sărac în potasiu.
 Reacţia nămolului are pH-ul=5,7- 7,0. Nămolurile proaspete, care nu au suferit procese de fermentare au mirosuri specifice, fiind bogate în germeni patogeni. Nămolurile uscate fermentate şi depozitate 4-6 luni, nu mai degajă mirosuri nepăcute, putând fi utilizate cu uşurinţă, având un conţinut de germeni patogeni mult mai redus. Nămolul aplicat umed poate avea o influenţă negativă pin distribuire neuniformă pe teren prin tasarea excesivă a terenurilor umezite de către tractoare şi aportul masiv de germeni patogeni. Aplicarea excesivă pe terenurile din jurul complexelor a nămolurilor duce la aşa-numita „îmbâcsire” a solului cu materie organică peste capacitatea de mineralizare a solului.



            2.8. Apele uzate
           Acestea rezultă din apele uzate la spălarea pardoselelor şi resturilor de hrană, destinate porcinelor. Au culoare închisă, portocalie-roşiatică, netransparente datorită încărcăturii organice deosebit de mare, însoţită de un miros greu, pătrunzător caracteristic. Conţine suspensii  formate din dejecţi solide, rumeguşuri, resturi alimentare în cantitate de 1-12 g/l. Compoziţia chimică a apei  uzate prezintă fluctuaţii foarte mari, depinzând de volumul de apă folosită la spălare şi de compoziţia raţiilor alimentare. Pentru utilizarea NaOH, Na2Co3 sau a detergenţilor ca agenţi de curăţire a grajdurilor de porci, valoarea pH-ului apelor uzate creşte până la 9. Adăugarea în hrană a antibioticelor, acţionează depresiv asupra microflorei din apă. Apa uzată este bogată în microfloră patogenă, dominată îndeosebi de anterobacterii, clostridii şi uneori în virusul pestei. Apa uzată se foloseşte sub formă diluată de 1:1. Datorită conţinutului ridicat în sodiu, cantităţile mari de apă uzată folosită (2000- 4000 m3/ha), contribuie la salinizarea solurilor.

          2.9. Dejecţiile umane
           Constituie un amestec de dejecţii consistente şi lichide numite fecale. Conţinutul lor în substanţe nutritive este foarte variabil, în funcţie de alimentele consumate, ca şi de modul lor de păstrare. Conţinutul este cuprins între 0,3-1,5 N; 0,4-5,5 P2O5; 0,2- 0,3% K2O, iar de NaCl 0,5- 0,8%. În sistemul W.C. închis se apreciază o producţie de 500 Kg dejecţii/an/locuitor. Utilizarea imediată a dejecţiilor umane sub formă de îngrăşminte este contraindicată, deoarece constituie un pericol de infecţie. Conţinutul de ouă, de viermi intestinali, tenie, oxiuri, de germeni de boli infecţioase ca tifosul, dezinteria, icterul epidemic, poliomielită, dalacul, tuberculoza, contaminează solul, apa potabilă şi legumele care se consumă în stare proaspătă. Se utilizeză în primul rând sub formă compostată cu turbă, paie tocate şi pământul bogat în materie organică. Ridicarea temperaturi până la 50-60ºC în timpul comostării pe platforme distruge germenii infecţioşi. De asemenea dispare şi mirosul neplăcut al fecalelor. Compostul obţinut se aplică în doze de 20-30 t/ha la rădăcinoase, cartof, la cânepă, leguminoase furajere ete.
Pudreta este o categorie de îngrăşământ ce se obţine prin tratarea fecalelor ca acid sulfuric pentru a evita pierderile de amoniac în timpul uscării. În urma acestui tratament rezultă o masă uscată negricioasă care se macină obţinându-se o pulbere de unde şi denumirea.  Conţine în medie 8% N, 3% P2O5 şi 2-3% K2O. Se poate folosi la toate culturile, mai puţin sensibile la clor în doze de circa 1000 kg/ha, în amestec cu mraniţa şi  îngrăşăminte complexe în diferite doze. Aplicarea prin sisteme de irigaţie constă în colectarea fecalelor din sistemele de canalizare ale oraşelor în bazine, unde suferă procese de fermentare. Partea consistentă se depune şi suferă un proces de putrefacţie, iar partea lichidă mai mult sau mai puţin tulbure este dirijată prin pompare într-un sistem de rigole pe câmpurile cultivate de legume, livezi, culturi furajere sau spre eleştee cu peşte. Nămolul fecalelor rămas se supune unei aerări intense în vederea stimulării proceselor de mineralizare. Când se constată creştera conţinutului de nitraţi, se poate folosi pe câmpurile irigate, de preferinţă pe cele  cu textură nisipoasă sau se dă în hrană peştilor în combinaţie cu alte nutreţuri.

         2.10. Materiile reziduale  ale oraşelor
          Deşeurile menajere ale oraşelor care se pot acumula sunt de 0,4- 0,9 kg/zi/locuitor/.Compoziţia lor este extrem de variată, în funcţie de particularităţile fiecărui oraş şi în funcţie de sezon.     Compoziţia deşeurilor menajere este foarte heterogenă şi pune probleme deosebite şi din punct de vedere al compoziţiei lor fizice care se deosebeşte de la oraş la oraş. Prelucrarea deşeurilor urbane comportă două faze;
A) Operaţiuni mecanice care constau din mai multe operaţiuni ca: tăiere, respectiv recuperarea hârtiei, cârpelor şi a metalelor, după care urmează transformarea resturilor în particule fine în scopul obţinerii unui amestec omogen.
B)Operaţiuni de ordin biologic, care constă în adăugarea de calcar pentru corectarea pH-ului la 7,5, adăugarea de 1-2% N pentru actiavarea fermentării şi de culturi bacteriene. Reziduurile astfel prelucrate  se introduc în celule de beton cu o capacitate de 20-100 m3 şi unde umiditatea amestecului se menţine la 70-80%. Materialul este supus unei aerări puternice. După 1-3 săptămâni, fermentarea este terminată obţinându-se un produs negricios, sfărâmicios. Conţinutul în azot este în medie  0,5-1% de P2O5 de 0,6-0,9% de K2O de 0,5-0,9%, de CaO de 4-6% şi materie organică 15-20%. Se descompune repede în sol, fără să producă acumulări de substanţă humică. Se foloseşte în cantitate de 1000 kg/ha la legume, pomi, viţă de vie. Rezultatele cele mai bune se obţin când se aplică la cuib. În cazul când  se constată că şi după prelucrarea biologică conţin germeni patogeni, se incinerează şi cenuşa obţinută se foloseşte ca îngrăşământ.  























CAPITOLUL III


CONCLUZII

1) Apele uzate din compexele  de creştere  a animalelor conţin: detergenţi, pesticide, antibiotice, care acţionează depresiv asupra microflorei apei şi solului, şi o  microfloră patogenă.
          2) Nămolul rezultat din staţiile de epurare a apelor uzate orăşeneşti conţin cantităţii mari de agenţii patogeni, detergenţi şi alţi agenţi poluanţi toxici pentu om, plante şi animale.
          3) Agenţii conaminanţii prezenţii în sol pot proveni din:
- dejecţiile umane care ajung în apele naturale sau pe soluri;
- din dejecţiile animale deversate pe sol sau în apele naturale;
- o serie de ciuperci şi actinomicete care se dezvoltă în mod natural în sol şi pot cauza micoze subcutanate;
- din apele menajere orăşeneşti.
          4)Agenţii contaminanţi din sol pot cauza:
- tetanosul produs de bacilul tetanic, se transmite prin sol omului;
- agenţii contaminanţi care produc zoonoze cum ar fii: leptospire,T.B.C.  rujetul, bruceloza, antrax;
- agenţii contaminanţii pot fi transmişi fie prin conaminarea om-sol- om, animal-sol-om, animal-sol-animal;
- agenţii conaminanţi din sol au viabilitate diferită, îndelungată rezistând sub formă de spori, dezoltându-se când întâlneşte gazda specifică;
- îmbolnăvirea omului şi animalelor se poate realiza prin intermediul alimentelor contaminate de pe sol, cum ar fi: bacilul botulinic, alimente insuficient prelucrate termic.
-sunt şi paraziţii intestinali care au ca gazdă intermediară omul-ex teniile
- o serie de paraziţi intestinali, se dezvoltă pe sol, ex: parazitul ce produce tricofiţia, care apoi contaminează diverse specii de animale.
- o serie de agenţi patogeni şi paraziţi intestinali se dezvoltă la temperaturi de 14-15 °C şi umiditate mare ex: grădinile de zarzavat. Aceşti agenţi patogeni ajung pe legume şi prin intermediul lor în tubul digestiv uman.
          5) Agenţii patogeni trnsmişi prin intermediul solului  sau a prafului pot produce afecţiuni cutanate, digestive, respiratorii, neurologice, putând duce la paralizii sau chiar moarte.
- o serie de agenţi patogeni prezenţi în sol pot produce şi îmbolnăviri ale plantelor: ex: mana viţei de vie, a cartofului şi fusarioza cerealelor.
6) Solul posedă o putere de autoepurare mult mai mare decât
apa şi aerul prin prezenţa florei telurice.


                                   RECOMANDĂRI
- Deoarece nămolul rezultat din epurarea apelor menajere este utilizat ca îngrăşământ organic recomand, tratarea corespunzătoare a acestui nămol destinat fertilizării culturilor agricole.
- Fertilizarea cu nămolul rezultat a speciilor silvice deoarece nu sunt utilizate în alimentaţia umană.
- Se recomandă dezinfecţia solurilor utilizate în producerea răsadurilor şi în cultivarea legumelor.
- Se recomandă depozitarea corespunzătoare a îngrăşămintelor organice, pentru a evita impurificarea apelor freatice şi a apelor naturale.
- Conştientizarea populaţiei privind riscul contaminării cu agenţi patogeni şi dăunători la consumul de fructe şi legume proaspete nespălate.
- Instruirea personalului ce lucrează cu animale privind contactarea unor boli comune
- Controlul periodic al alimentelor de provenienţă animală pentru a evita înbolnăviri în masă.
- Adoptarea unei igiene corespunzătoare de către toţi adulţii, ştiut fiind faptul că, lipsa igienei personale duce la contactarea unor bolii trasmise prin sol, apă şi aer.



NORME TEHNICE DE SECURITATE A MUNCII

-         organizarea locului de muncă în condiţii corespunzătoare lucrării ce urmează a fi efectuată
-         purtarea echipamentului de protecţie
-         se verifică şi se manevrează corespunzător echipamentul de protecţie
-         se interzice joaca în timpul efectuării lucrărilor
-         se manevrează cu atenţie materialele utilizate
-         respectarea în tocmai a etapelor şi operaţiuni lor în desfăşurarea lucrărilor
-         utilizare muncii, a materialelor specifice temei
-         în efectuarea lucrărilor de reamenajare a terenurilor se va respecta legislaţia de protecţie a mediului înconjurător
-         determinările indicelor calitativ ai apei şi solului se vor efectua cu personal calificat şi instruit în laboratoarele de specialitate folosind aparatură corespunzătoare
-         efectuarea analizelor de mediu se vor efectua respectând standardele de mediu care se aplică pe teritoriul ţări noastre












BIBLIOGRAFIE


1. Bally R., Alunecările şi stabilitatea versanţilor agricoli, Ed. Ceres, Bucureşti, 1977
2. Băloiu V., Amenajarea torenţilor şi teritoriul agricol, Ed. Agrosilvică, Bucureşti,
3. Băloiu V., Amenajarea bazinelor hidografice şi a cursurilor de apă, Ed. Ceres,   Bucureşti, 1980
4. Boeru S., Mândru R., Îndiguiri, Editura Ceres, 1970
5. Dan E., Regularizări de râuri, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1965
6. Hâncu S., Regularizarea albiilor râurilor, Ed. Ceres, Bucureşti, 1976
7. Hâncu S., Hidrologia agricolă, Ed. Ceres, Bucureşti, 1971
8. Ioan N.G., Îndrumător pentru dimensionarea construcţiilor hidroameliorative, Editura Agrosilvică, Bucureşti 1969
9. Ionescu Viorel, Procedee tehnologice eficiente pentru execuţia teraselor pe terenurile arabile în pantă. Probleme agricole, nr. 11/ 1972
10. Ionescu Viorel, Combaterea eroziunii solului, IDT Bucureşti, 1973
11. Ionescu Viorel, Giurma Ion, Popovici Gabriel, Calcule şi modele matematice pentru combaterea eroziunii solului, INID, Bucureşti, 1978
12. Manta A., Baraje de pământ şi bazine de retenţie în agricultură, Edi. Agrosilvica Bucureşti, 1965
13. Martiniu C., Băcăoanu V., Porniturile de teren şi modul cum pot fi prevenite sau  stabilizate, Natura, nr. 3/ 1961
14. Moţoc M., Eroziunea solului şi metode de combatere, Ed. Ceres, Buc, 1975
15. Munteanu S.A., Corectarea torenţilor şi combaterea eroziunii terenurilor
16. Pricop A., Popovici N., Dimensiunea optimă a barajelor cu fundaţie evazată folosiţi în menajarea torenţilor, Hidrotehnica, nr. 8, Bucureşti, 1985
17. Cazacu E., Florescu G.H., Mihnea I., Pop V., Teodosiu I., Tehnologia lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, Editura Ceres, Bucureşti, 1986
18. Vasile Băloiu, Viorel Ionescu, Apărarea terenurilor agricole împotriva eroziunii, alunecărilor şi inundaţiilor, Editura Ceres, Bucureşti, 1986
19. Rodica Cearlău şi colab., Ecologie şi protecţia mediului Editura Economică – Preuniversitaria, 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu