Ministerul
Educaţie, Cercetării
si Tineretului
Inspectoratul Judeţean Vaslui
Grup Şcolar Agricol Puieşti
PROIECT DE
SPECIALITATE
Calificare : TEHNICIAN ECOLOG SI
PROTECŢIA
CALITĂŢII MEDILUI
Îndrumător:
Prof.
Ing.Căpraru Lili
Absolvent
Mîrzac Camelia
Anul şcolar 2007-2008
Tema proiectului:
EFECTELE
EROZIUNII SOLULUI
ASUPRA
INSUSIRILOR ACESTUIA SI
A
MEDIULUI INCONJURATOR
CUPRINS
CAPITOLUL I.
1.1.
INTRODUCERE-Importanţa solului pentru om, natură,
societate.
1.2.
Eroziunea.
CAPITOLUL II.- MODIFICAREA PROPRIETĂŢILOR FIZICE ŞI CHIMICE ALE SOLULUI.
2. 1. 1.Modificarea
proprietăţilor chimice ale solului.
2.1.2.Modificarea
proprietăţilor fizice ale solului.
2.2. REGIMUL UMIDITĂŢII
SOLULUI.
2.2.1.Solul- verigă în
reglarea bilanţului hidric.
2.2.2.Compactarea
solului.
2.3. REDUCEREA
PRODUCŢIILOR AGRICOLE.
2.4.COMBATEREA
EROZIUNII SOLULUI DE PE PANTE.
2.4.1. Factorii care influienţează
eroziunea.
2.4.2.Pagube provocate
de către eroziune .
2.4.3.Suprafeţele
erodate de eroziune în România.
2.5.MĂSURI
ANTIEROZIONALE PE TERENURI ÎN
PANTĂ
2.5.1. Organizarea
teritoriului.
2.5.2.Reducerea
plantelor de cultură.
2.5.3. Cultivarea
plantelor în fâşii.
2.5.4. Sistemul de
cultură cu benzi înierbate.
2.5.5.Particularităţile
măsurilor agrotehnice.
CAPITOLUL III.-CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI.
3.1. Concluzii.
3.2.Recomandări.
3.3 Norme de tehnica a
securităţii muncii.
3.4.Anexe.
3.5. Bibliografie.
ARGUMENT
Multa vreme omul a acţionat ca un
stapan şi a tratat natura ca pe învinsul sau. Uitând că face parte din
natură, considerându-se în afara ei şi ceea ce este mai grav, ignorând uneori
legile naturii, omul a ajuns prin unele acţiuni neraţionale, să-şi provoace lui
însuşi şi societăţii omeneşti, pagube imense. Exemple de acest fel, din
nefericire, se întâlnesc destul de des şi în zilele noastre.
Eroziunea solului, este un
fenomen complex şi extrem de răspândit, sub diferite forme.
Eroziunea se manifestă în ţara
noastră în Podişurile: Moldovenesc, Getic, Someşan, Transilvănean.
Solul reprezintă sursă de viaţă,
de abundenţă şi fertilitate, are un rol fundamental în mediul înconjurător,
fără de care este de neconceput viaţa pe pământ.
Un vechi proverb spunea că „Paza
bună trece primejdia rea”; prin urmare este mai uşor să previi decât să
combaţi.
Întreaga umanitate trebuie să fie
informată că un centimetru de sol se formează în cele mai bune condiţii de
gospodărire pe rocă afânată (loess) în circa 12 ani, în condiţiile unor
practici agricole normale în circa 40 de ani, iar întro situaţie oarecum
obişnuită de formare a solului este posibil să dureze de la 200 până la 1000
ani.
Majoritatea solurilor an de an îşi
reduc capacitatea de producţie, îşi pierd din elemetele nutritive şi materia
organică întro proporţie mai mare decât are loc procesul de completare a acestora,
ceea ce, în cele din urmă, duce la epuizarea lor.
Să încercăm să nu aşteptăm acest
lucru!
CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1.1 IMPORTANŢA SOLULUI PENTRU OM, NATURĂ, SOCIETATE.
Gheorghe Munteanu-Murgoci în anul
1924, fondatorul pedologiei româneşti afirma: „Solul este un corp cu viaţă în
el este locul de petrecere a felurite fenomene fizice, chimice şi biologice, dar el suferă schimbări
continue, are chiar un schimb regulat de materie ca întrun corp viu organizat,
aşa că această formaţiune este o punte de trecere între domeniul rocilor inerte
şi între lumea indivizilor organizati, cu viaţa în ei”.
Solul reprezintă sursă de viaţă,
de abundenţă şi fertilitate,are un rol fundamental în mediul înconjurător, fără
de care este de neconceput viaţa pe pămînt.Anticii vorbeau de patru elemente esenţiale:
solul, apa, aerul şi focul. Solul apare atât ca factor indispensabil de
echilibru ecologic, cât şi ca un factor esenţial în viaţa societăţii, a
colectivităţilor umane. El este una din resursele naturale fundamentale care
condiţionează dezvoltarea economică–socială a societăţii. Dezvoltarea
contemporană, calitatea vieţii colectivităţilor umane presupun, ca o condiţie
elementară, asigurarea corespunzătoare a alimentelor necesare populaţiei umane
în continuă creştere, ca una din acţiumile fundamentae pentru eliminarea
subdezvoltării.
Pe lângă condiţiile naturale
activitatea omului, are un rol deosebit în procesul de eroziune. Întotdeauna
eroziunea solului a produs pagube însemate atât agriculturii cât şi altor
sectoare economice. Ca urmare a acestui fenomen, solurile afectate îşi
înrăutăţesc de cele mai multe ori proprietăţile, micşorându-se corespunzător
producţiile agricole, apar dificultăţi în exploatarea terenurilor de pe
versanţi, se colmatează lacuri de acumulare, se pun în pericol căi de
comunicaţii, construcţii şi aşezări omeneşti .
Pe lângă distrugerea solului de
pe versanţi, eroziunea contribuie şi la degradarea solurilor de la baza acestora,
datorită colmatărilor puternice ce se produc.
1.2. EROZIUNEA
Eroziunea este procesul de
desprindere şi transport al materialului de la suprafaţa solului, proces
determinat şi influienţat de o serie de agenţi şi factori erozivi. Prin eroziune solul îşi pierde, de regulă,
orizontul fertil sau îşi pierde şi celelalte orizonturi, suferind o distrugere
parţială sau totală, cu implicaţii serioase asupra fertilităţii acestuia. Desprinderea
şi transportul materialului de la suprafaţa solului pe terenurile în pantă se
datoresc în cea mai mare măsură apei, atât sub formă de picături de ploaie cât
şi sub formă de curenţi dispersaţi sau concentraţi. După forma, ca şi după
intensitatea sub care se manifestă eroziunea produsă de apă, se disting eroziunea în suprafaţă şi eroziunea în
adîncime.
Eroziunea în suprafaţă se produce sub efectul
picăturilor de ploaie şi al şiroaielor superficiale şi are ca efect erodarea
destul de uniformă a solului pe întreaga suprafaţă afectată. Ea se observă uşor
după încetarea ploilor, prin şiroirile formate, cu adîncimi de până la 5cm,
această formă de eroziune deşi este mai puţin „spectaculoasă” este foarte
periculoasă.
Formaţiunile eroziunii în
suprafaţă n-au caracter permanent, ele fiind continuu nivelate prin lucrările
agrotehnice aplicate solului. Datorită acestui fapt, de cele mai multe ori
atenţia acordată eroziunii în suprafaţă nu a fost pe măsura gravităţii acestui fenomen,
fapt ce a dus în multe cazuri la reducerea importantă a fertilităţii solului şi
la mari diminuări de producţie.
Eroziunea ân adâncime este reprezentată prin rigole,
ogaşe, ravene şi torenţi, formaţiuni mai mari, cu caracter permanent şi cu o
răspândire mult mai restrânsă decât formaţiunile eroziunii în suprafaţă.
Rigolele au adâncimea până la 50cm şi pot fi uşor nivelate cu
plugul, prin efectuarea unor arături repetate pe ambele laturi şi aruncarea
pământului în ele. Acestea se formează prin adâncirea şănţuleţelor provenite de
la eroziunea în suprafaţă şi reprezintă cea mai răspândită formă a eroziunii în
adâncime.
Ogaşele au adâncimea maximă de până la 3cm şi lăţimi ce pot
ajunge până la 8m. Pe terenurile afectate de ogaşe, datorită dimensiunilor
acestora, maşinile agricole nu le mai pot traversa, iar mecanizarea lucrărilor
este mult îngreunată. Atunci când densitatea ogaşelor este mare,suprafeţele
respective nemaiputând fi exploatate corespunzător sunt părăsite şi scoase din
circuitul agricol.
Ravenele reprezintă forme şi mai avansate ale eroziunii în
adâcime, rezultate de regulă din dezvoltarea ogaşelor. Acestea au adâncimi de
până la 30cm şi lăţimi ce pot ajunge la 50m. Ravenele pot afecta atât suprafeţe
agricole cât şi diverse obiective, aşezări omeneşti, căi de comunicaţiişi
altele. Ravenele de dimensiuni mici, a căror nivelere este absolut necesară
prin faptul că afectează obiective importante sau împiedică desfăşurarea
mecanizată normală a lucrărilor agricole, se pot nivela, ca şi ogaşele, cu
ajutorul buldozerelor.
Ravenele de dimensiuni mai mari,
ai căror nivelare ar fi foarte costisitoare, este recomandabil să se
împădurească cu diferite specii ca:salcâm, plop, salcie. În unele cazuri
speciale, pentru stingerea ravenelor ssunt necesare lucrări hidrotehnice mult
mai scumpe şi mai greu de executat.
Torenţii sunt caracterizaţi
ca formaţiuni ale eroziunii în adâncime, în care se formează viituri mari de
scurtă durată, datorită ploilor torenţiale sau topirii zăpezilor şi a căror
turbiditate 50g/l. Aceştia au o răspândire mai mare în zonele montane şi pe
pajiştile puternic degradate.
CAPITOLUL II
EFECTELE EROZIUNII SOLULUI ASUPRA ÎNSUŞIRILOR SOLULUI, PROTECŢIEI SOLULUI
ŞI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
2.1 Modificarea
proprietăţilor fizice şi chimice ale solului.
2.1.1. Modificarea
proprietăţilor chimice ale solului.
Cercetări foarte numeroase făcute
în această direcţie au stabilit gradul de modificare prin eroziune a
principalilor indicatori chimici ai solului şi în primul rând a modifcării
conţinutului în substanţe nutritive. Pe baza cercetărilor efectuate şi a
coeficienţilor de corelaţie stabiliţi, avându-se în vedere şi producţia, s-a
constatat că cei mai buni indicatori ai caracterizării fertilităţii solurilor
erodate sunt cei care se referă la rezerva
de humus, fosfor, carbonaţi, ca şi cei legaţi de capacitatea de apă utilă a solului. Astfel, în legătură cu
modificarea conţinutului de humus, se remarcă faptul că apare o importantă
diferenţiere cantitativă a acestuia, în funcţie de tipul de sol.
În Moldova, pe solurile afectate
moderat de eroziune, rezerva de humu s-a redus cu până la 48%, în timp ce pe
solurile afectate puternic şi foarte puternic aceasta sa redus cu până la 83%.
Reducerea considerabilă a cantităţii de humus din sol, a dus în majoritatea
cazurilor la distrugerea structurii
acestuia şi la micşorarea
permeabilităţii şi capacităţii de
infiltrare a apei. Situaţia creată favorizează în continuare dezvoltarea şi
mai accentuată a fenomenului de eroziune, concomitent cu intensificarea
condiţiilor necorespunzătoare creşterii şi dezvoltăriiplantelor. Pierderile
cele mai importante de humus s-au produs,în majoritatea cazurilor, pe adîncimea
până la 30cm. Variaţia acestuia se produce atât în funcţie de tipul de sol cât
şi de intensitatea de eroziune.
Prin determinarea rezervelor de
humus ale solului se produce o pierdere importantă de de materie organică şi
elemente fertilizante, în special în azot, elementul cel mai afectat de
eroziune. Din această cauză îngrăşămintele cu azot, încorporate pe terenurile
erodate influienţează puternic producţia majorităţiiculturilor în multe zone colinare
ale ţării.
În privinţa conţinutului mediu de
fosfor total, se constată o situaţie analoagă humusului, pe măsura accentuării
eroziunii, rezerva totală de fosfos scade, mai mult în orizonturile superioare
şi mai puţin în adâncime. Astfel, în timp ce pe terenurile moderat erodate,
conţinutul mediu de fosfor s-a redus la solurile studiate cu până la 29% pe
terenurile erodate puternic şi tipurile de sol, pierderile cele mai mari de
fosfor s-au produs în orizonturile superioare.
Pierderile prin eroziune şi a
unei însemnate cantităţi de fosfor, alături de cea de azot, repreuintă unul din
principalii factori ce condiţionează nivelul scăzut al producţiilor pe
terenurile erodate.
La carbonaţi, spre deosebire de
indicatorii analizaţi până acum, se constată o evoluţie inversă. Rezervele de
carbonaţi cresc cu intensitatea de eroziune, pe întreg profilul de 1,5 ori până
la 3,2,ori, pe seama orizonturilor inferioarea ajunse la zi.
Creşterea
cantităţii de carbonaţi şi reducerea însemnată a fosforului, influienţează în
mod direct creşterea plantelor pe solurile erodate şi prin aceasta, producţiile
obţinute.
2.1.2.Modificarea proprietăţilor fizice ale
solului.
Prin
eroziune se modifică în măsură însemnată şi însuşirile fizice ale solurilor pe
care le afectează. Dintre acestea, transformările cele mai importante le suferă structura solului,în sensul scăderii
stabilităţii hidrice a acesteia. Ca urmare a modificării atât a structurii cât
şi a texturii, se modifică în
ansamblu pe profilul solului şi relaţiile acestuia cu apa. În acestă situaţie,
capacitatea de apă în câmp, coeficientul de ofilire şi intervalul umidităţii
active se reduc în mod corespunzător.
Modificarea
relaţiilor solului cu apa se produce în mod diferit de la un tip de sol la
altul şi în raport cu gradul de eroziune. În majoritatea cazurilor, pe măsură
ce eroziunea solului avansează, cantitatea de apă pusă la dispoziţia plantelor
se reduce, iar producţiile obţinute vor depinde de numărul şi intensitatea
ploilor căzute în timpul vegetaţiei acestora.
Pe
solurile grele, cu acumularea argilei în orizontul B prin eroziune se produce
restrângerea acestui orizont precum şi mărimea permeabilităţii lui.
Îndepărtarea totală a orizontului cu argilă datorită unei eroziuni avansate
duce adesea la înrăutăţirea rapidă a relaţiilor solului cu apa. La solurile
brune de pădure şi cenuşiu-închis, reducerea capacităţii de apă utilă este mai
mică, ajungând la maximum 22%.
Înrăutăţiea
relaţiilor solului cu factorii de vegetaţie constitue unul din principalii
factori ai diminuării producţiei pe solurile erodate. Reducerea sau lipsa unei
importante cantităţi de apă care să fie pusă la dispoziţia plantelor duce în
cele din urmă la realizarea unor culturi necorespunzătoare care oferă şi o
slabă protecţie antierozională solului.
Din prezentarea sumară a datelor privind unele
modificări ce se produc în sol ca urmare a eroziunii solului, reiese faptul că proprietăţile chimice ale solului erodate sunt
mai puternic influienţate de eroziune decât cele fizice. Astfel,în
timp ce pe solurile afectate foarte puternic de eroziune, valoarea
indicatorilor chimici se reduc cu până la 83%a celor fizici se modifică cu
maximum 30%.Această înseamnă că pentru a
se putea obţine producţii mai corespunzătoare pe solurile erodate este necesar
ca lucrările de ameliorare să se îndrepte în primul rând spre înbunătăţirea
proprietăţilor chimice ale acestora.
2.2. REGIMUL UMIDITĂŢII SOLULUI.
2.2.1.Solul - veriga in reglarea bilantului hidric
Solul intervine în circuitul hidrologic
ca receptor, rezervor şi reglator al umidităţii, contribuind,
stfel, la tamponarea axcedentelor şi deficitelor periodice ale bilanţului
hidrologic al teritoriului. Prin intermediul solului se intervine, pe diferite
căi, în reglareaunor elemente de bilanţ
hidric, aducându-se, aşadar, o contribuţieimportantă la creşterea
eficienţei în utilizarea resurselor de apă şi, în acelaş timp, la sporirea
producţiei de biomasă, deci, la intensificarea conversiei energiei solare în energie
alimentară.
Capacitatea
maximă a solului de înmagazinare a apei accesibile plantelor depinde de anumite
caracteristici ale lui.În această privinţă, unul din indicii sintetici ai
solului este volumul edafic util pentru
plante, adică volumul de sol accesibil sistemului radicular al plantelor. Datorită
variaţiei teritoriale a solurilor, acest volum nu este uniform.
Capacitatea
maximă a solului de înmagazinare a apei accesibile plantelor este, pe
teritoriul agricol al României, de circa 20km3, adică în medie
134mm. Orice aport absolut de apă din precipitaşii sau alte surse, care
depăşesc această valoare, este excedentar din punctul de vedere al bilanţului
hidrologic actual al solului. În funcţie de varietatea de condiţii privind
permeabilitatea solului, relieful, litologia şi hidrologia, acest excedent de
apă poate să treacă în apa freatică prin infiltraţie, să se scurgă la suprafaţa
terenului său să băltească pe sol, provocând dereglarea echilibrului normal al
bilanţului hidric, fapt care are repercursiuni atât asupra landşaftului
natural, mediului înconjurător, cât şi asupra fertilităţii solului, asupra
activităţii economice constituind, de fapt, un factor de poluare a solului.
În
ce priveşte ţara noastră, suprafaţa totală, care potenţial poate fi afectată de
poluare prin exces de apă în anii extrem de ploioşi, se estimează la circa
7400mii ha teren agricol, respectiv circa 4.200mii ha teren arabil.
În
anumiţi ani, din cauza precipitaţiilor mai bogate decât media multianuală,
precum şi a unor aporturi suplimentare de apă în sistemele de irigaţii,
neasigurate cu drenaj, cu reţeaua de aducţiune insuficient impermeabilizată şi
cu unele deficienţe în expoatare, ca şi din cauza intensificării proceselor de
compactare a solului, se constată acentuarea acestui fenomen şi extinderea
suprafeţelor cu soluri poluate prin exces de apă.
În
zilele noastre nu se poate vorbi de exces de apă pentru culturile din România,
dar în schimb se poate vorbi de problema secetei. Culturile nu au apă la timpul
potrivit, precipitaţiile sunt foarte scăzute în anumite perioade, iar când
plouă culturile nu mai pot fi ajutate prea mult, cantităţile de apă în anumite
zone fiind prea mari au loc inundaţii de proporţii”spectaculoase”. Agricultorii
pentru a nu-şi pierde în totalitate investiţiile făcute îşi irigă culturile dar
producţia obţinută de obicei nu acoperă investiţiile.
2.2.2. COMPACTAREA SOLULUI
O
preocupare tot mai mare o reprezintă fenomenul de compactare sau tasare a
solului datorită executării lucrărilor agricole cu maşini grele, creşterii
numărului de treceri cu maşinile şi alte utilaje, efectuării lucrărilor de bază
ale soluluiîn condiţiile de umiditate necorespunzătoare, lipsei unor asolamente
adecvate cu predominarea culturilor prăşitoare. Din această cauză, capacitatea
productivă a solului este afectată prin distrugerea structurii, reducerea
aeraţiei şi permeabilităţii, afectarea regimului hidric şi termic, dereglarea
regimuluidin sol, toate acestea constituind unfenomen de poluare a solului.
Intensitatea
acestui fenomen depinde de textura solului, lipsa materiei organice, condiţiile
climatice, plantele cultivate şi, posibil, de gradul de dezvoltare a plantelor
în momentul în care rădăcinile ajung la stratul compact.
În
ţara noastră, aproape întreaga suprafaţă arabilă prezintă o înrăutăţire
evidentă a stării fizice şi structurii în stratul arat şi imediat sub acesta cu
perspectiva acentuării acestei situaţi în condiţiile practicării sistemului
actual de lucrare a solului.
Pentru
prevenirea şi combaterea acestui fenomen, pe lângă lucrările de reafânare
periodică, sunt necesare aplicarea unei rotaţii de lungă durată şi
îmbunătăţirea structurii culturilor, cu participarea corespunzătoare a
ierburilor perene şi plantelor leguminoase în vederea creşterii conşinutului de
humus şi înbunătăţirii însuşirilor fizice, chimice şi biologice ale solului, în
condiţiile unei dotări corespunzătoare de maşini şi utilaje care să asigure
executarea lucrărilur solului în perioade optime. Pe lângă compactare, la unele
soluri slab structurate şi săraceîn humus, are loc formarea crustei.
Formarea
crustei este un fenomen deosebit de răspândit.În general, dacă în cazul
solurilor argiloase, în condiţiile reducerii conţinutului de materie organică
şi, implicit, a activităţii pedofaunei, se mai poate vorbi, totuşi, de o
oarecare stabilitatea agregatelor structurale, îm cazul solurilor lutoase şi a
celor cu un conţinut ridicat de nisip fin, aceste procese duc la diminuarea
considerabilă a stabilităţii agregatelor structurale care, sub acţiunea unor
facrori extremi defavorabili, se desfac cu uşurinţă, formând crustă.
Unul
din agenţii extremi ai formării crustei este ploaia, la care, în cazul
solurilor irigate, se adaugă cu efect intens irigaţia prin aspersiune.
Situaţii
mai grave le prezintă compactareacare are loc în interiorul solului. Permeabilitatea
unui asemenea strat compact este destul de scăzută, iar lipsa materiei organice
împiedică consolidarea eventualelor spaţii lacunare care pot apare sub acţiunea
rădăcinilir sau altor factori.
Desigur,
şi aceste forme de compactare pot fi combătute cu ajutorul unor lucrări
corespunzătoare. Dar eficacitatea acestor lucrări depinde de stabilitatea
structurii noi formate care, în condiţiile insuficienţei materiei organice din
sol, este foarte slabă.
2.3 REDUCEREA PRODUCŢIILOR AGRICOLE.
Consecinţa
directă a înrăutăţirii proprietăţilor solurilor pe care le afectează eroziunea
este reducerea producţiilor agricole cu atât mai mult cu cât procesul este mai
avansat. Ca urmare a acestui fapt, de multe ori, starea de eroziune a solului
poate fi apreciată după reducerea nivelului producţiei în raport cu cea
obţinutăpe terenurile neerodate.
Atât
la grâu cât şi la porumb şi mazăre, eroziunea solului produce modificări
importante în creşterea şi dezvoltarea acestora.
Astfel,
făcând comparaţii înte valorile înregistrate pe terenul neerodat şi cele
înregistrate pe terenul afectat de eroziune foarte puternică se constată că la
grâu şi mazăre numărul de plante la unitatea de suprafaţă s-a reduscu până la
40% deşi s-a însămânţat aceeaşi cantitate de sămânţă. Condiţiile
necorespunzătoarepentru plantele cultivate pe terenurile erodate sunt puternic
evidenţiate şi în aspectul culturilor.
În
timp ce la mazăre înălţimea plantelor s-a redus datorită eroziunii cu până la
30cm, la grâu reducerea a fost cu până la 50cm, iar la porumb de maximum 83%.În
toate cazurile pe terenurile afectate de eroziune numărul şi mărimea spicelor,
ştiuleţelor sau păstăilor s-au redus cu până la 66%.
Analizând
producţia obţinută pe terenurile afectatede eroziune, se constată că această
scade pe măsură ce eroziunea creşte, însă în mod diferit, în funcţie de tipul
de sol şi în raport cu gradul de modificare a proprietăţilor orizonturilor
ajunse la suprafaţă prin eroziune. După erodarea completă a orizontului de
humus, producţia depinde atât de rezerva de humus şi de substanţele nutritive
asimilabile rămase în orizonturile inferioare, cît şi de prpprietăţile fizice
ale solurilor.
Diminuarea
producţiei de grâu are loc atât în funcţie de reducerea rezervelor de humus pe
adâncimea 0-30cm cât şi în funcţie de tipul şi caracteristicile solului. Din
acest punct de vedere se constată că producţiile cele mai mici se înregistrează
întotdeauna pe solurile de tipul cernoziomurilor levigate şi pe brunul de
pădure format pe marme. Scăderile cele mai mici de recoltă s-au înregistrat pe
solul de pădure cenuşiu-închis.
O
evoluţie asemănătoare a producţiilor se constată şi la grâu, în funcţie de
rezerva de fosfor asimilabil din sol. Astfel, dacă în cazul reducerii
conţinutului de humus cu 50% faţă de cantitatea exixtentă pe terenul neerodat,
producţia de grâu s-a redus cu valori cuprinse între 43% şi 74%, reducerea
rezervelor de fosfor cu aceeaşi valoare diminuiază producţianumai cu 26-66%. Cu
toate acestea, pierderile de producţie datorate reducerii conţinutuluiîn fosfor
asimilabil pe terenurile în pantă sunt importante.
La
porumbul pentru boabe, diminuările de producţie sumt asemănătoare celor de la
grâu, cu deosebirea că diferenţa între valorile producţiei înregistrate pe
terenul neerodat şi cele înregistrate pe terenul foarte erodat, este mai mare
de 2600-3300kg/ha. Şi în cazul porumbului se costată că, îndepărtarea prin
eroziune a orizonturilor superioare duce la scăderii importante de producţie de
13-79%.
Producţiile
la mazărea de boabe, înregistrate pe solurile studiate sunt apropiate ca
valoare, diferenţele oscilând între 100-300hg/ha.
Şi
la această cultură nivelul producţiei a fost influienţat în cea mai mare măsură
de intensitatea de eroziune a solului. Diferenţa de producţie între solul
moderat şi cel afectat foarte puternic de eroziune oscilează între 1280hg/ha pe
cernoziomul mediu levigat şi 1150hg/ha pe solul brun de pădure.
Din
datele prevăzute rezultă că erodarea solurilor duce în toate zonele la scăderi
importante de producţie, acestea fiind cu atât mai mari cu cât intensitatea de
eroziune este mai accentuată.
În
concluzie, în etapa actuală, când se pune tot mai mult accentul pe
intensificarea agriculturii, an de an se vor înregistra pe solurile erodate producţii
tot mai mici, dacă nu se intervine cu măsuri de combatere a eroziunii şi de
ameliorare a fertilităţii solurilor erodate.
2.4. COMBATEREA EROZIUNII SOLULUI DE PE PANTE.
2.4.1.Factorii care influienţează
eroziunea.
Eroziunea
solului este un fenomen complex de distrugere şi de îndepărtare asolului şi a
rocilor moi şi este produsă de către apele care se scurg sau de către vânt.
Eroziunea
produsă de către apă se manifestă pe terenurile situate pe pante. Scurgându-se pe
suprafaţa versanţilor, apa din precipitaţii, în drumul ei spală solul ţi-l
transportă. Cu timpul, aceste terenuri devin sterpe, frământate de ogaşe şi
făgaşe şi ca urmare sunt scoase din folosinţă agricolă.
Factorii
principali, care favorizează eroziunea produsă de către apă sunt:
RELIEFUL.
Cu
cât relieful este mai înclinat, deci nu o pantă mai mare, cu atât apa se scurge
mai repede şi eroziunea este mai puternică, cu cât lungimea versantului este
mai mare cu atât se adună mai multă apă din precipitaţii şi ca urmare forţa ei
de distrugere este mai mare. Versanţii situaţi pe partea nordică a dealurilor fiind
mai puţin însoriţi sunt mai umezi şi mai înerbaţi şi deci mai feriţi de
eroziune decât cei cu expoziţie sudică pe care, în plus acţionează şi scurgerile
din primăvară provenite din topirea mai repede a zăpezilor.
PRECIPITAŢIILE.
Este
o structură cu agregate stabile şi care este mai afânat, permite infiltrarea
apei şi deci scurgerea pe versanţi este micşorată. Dimpotrivă, solurile fără structură
şi mai puţin permeabile sunt mai uşor erodate de apa
care se scurge.
ROCILE
cu cât sunt mai moi, cedează mai uşor la mărunţire şi deci sunt mai repede
erodate.
VEGETAŢIA
are un mare rol în protecţia solului. Frunzele opresc picăturile de apă ca
acestea să nu izbească direct solul; tulpinele sunt ca nişte obstacole în calea
apei, micşorându-i viteza descurgere şi ca urmare apa are mai mult timp să se
infiltreze în sol; rădăcinile fixează solul şi eroziunea este micşorată. Cu cât
vegetaţia este mai încheiată cu atît eroziunea este mai redusă.
MODUL
CUM ESTE FOLOSIT TERENUL poate să favorizeze sau să împiedice eroziunea. De
exemplu acolo unde lucrările solului se se fac pe direcţia pantei, adică din
deal în vale, apa se scurge uşor printre şanţurile dintre brazde, sau acolo
unde se distruge covorul vegetal se declanşează eroziunea. Dimpotrivă, măsurile
raţionale, aşa cum se arată mai departe, stăvilesc eroziunea solului.
2.4.2. PAGUBE PROVOCATE DE EROZIUNE
Pagubele
provocate de eroziune sunt deosebit de mari şi de variate atât pentru
agricultură cît şi pentru întreaga economie naţională.
Eroziunea distruge stratul fertil de sol.
Măsurătorile au dovedit că odată
cu apa unor ploi mari, torenţiale, se spală câteva sute de tonede sol de pe
suprafaţa de un ha.La început se transportă substanţele nutritivemai uşor
solubile şi particulele de sol mai fine după care urmează cele grosiere.Cu
timpul stratul de sol se subţiază, plantele întâlnesc an de an condiţii tot mai
vitrege de viaţă şi produc tot mai puţin. În final, terenul este scos din
circuitul agricol. Se cunoaşte faptul că în condiţii naturale, un strst de sol
gros de un cm se formează în decurs de 2-3 sute ani. Prin urmare stratul arabil
de sol format în decurs de cîteva mii de ani poate fi distrus de către eroziune
în câteva zeci de ani iar uneori chiar în câţiva ani.
Eroziunea produce mari dificultăţi în
exploatarea teritoriului. Pe
terenurile erodat, stratul de pământ care rămâne la suprafaţă se lucrează din
ce în ce mai greu, cu un consum tot mai mare de combustibil.Când eroziunea
avansează se formează ogaşe, făgaşe, ravene, teritoriul devine fragmentat, nu
se mai poate lucra cu maşinile agricole, se distrug drumurile de acces.
Eroziunea favorizează inundaţiile.
Apa care se scurge reprede pe
pante, nefiind oprităde vegetaţie, nu se infiltrează, se adună în cantităţi
mari, crescdebitele râurilor şi, ca urmare, acestea se revarsă peste albiile
lor şi inundând teritoriile din lume, căile ferate şi drumurile, aşezămintele
etc.
Solul
transportat de pe pante odată cu apa care se scurge ajunge în iazuri şi în
lacurile de acumularea apei, unde se depune.Se produce deci, colmatarea, adică
înălţarea fundului acestuia.
Eroziunea sporeşte seceta şi
înrăutăţeşte alimentarea cu apă.
Acolo
de unde apa se scurge, deci nu se infiltrează în sol, plantele suferă la
secetă.În plus scade nivelur apelor freatice, o serie de izvoare dispar şi
treptat se reduce alimentarea râurilor cu apă.
Suprafeţele erodate de eroziune în România.
Aproximativ 2/3 din suprafaţa
ţării noastre şi peste 50%din suprafaţa arabilă sunt terenuri situate în pante
şi expuse fenomenului de eroziune.
În
general, în munţi, datorită condiţiilor climatice favorabile, s-a format o
vegetaţie lemnoasăşi ierboasă ce protejează solul împotriva eroziunii. În
regiunile de deal însă, eroziunea afectează suprafeţe farte mari.
Degradarea
solului prin eroziune, în ţara noastră, a început odată cu defrişarea
neraţională a unor mai mari suprafeţe de păduri din zonele de deal şi de munte.
Procesul sa intensificat datorită măsurilor neraşionale de folosire a
pământului. Cele mai afectate de eroziune
sunt terenurile din Podişul Moldovei, respectiv bazinele hidrografice
ale Bârladului, Zeletinului, Valea Chinejii. Suprafeţele puternic erodate se
întâlnesc în zona de curbură a Carpaţilor şi anume în Bazinele hidrografice ale
Slănicului, Buzăului, Sărăţelului Bercăi.
2.5. MĂSURI ANTIEROZIONALE PE TERENURI ÎN
PANTĂ.
2.5.1.Organizarea teritoriului.
Combaterea eroziunii solului este
o acţiune complexă, cuprinde mai multe lucruri, fiecare cu rol important în
protecţia solului. Prima lucrare cu care se începe această activitate este
organizarea teritoriului. Pe baza unor studii amănunţite privind gradul de
frământare a teritoriului şi fertilitatea solului, clipa şi în deosebi
precipitaţiile care cad în zonă, vegetaţia naturală etc. se stabileşte pentru
fiecare suprafaţă care este cea mai raţională folosire, se delimitează solele
asolamentului, se tratează drumurile, se stabilesc lucrările speciale care
necisită a fi executate.
2.5.2Alegerea plantelor de cultura
Din
punct de vedere al protecţiei solului împotriva eroziunii, plantele de cultură
se diferenţiază foarte mult. Protecţia depinde de viteza de creştere a
plantelor, de gradul de acoperire a pământului, de lucrările care se fac pentru
cultivarea lor şi altele.
Plantele
care se seamănă mai des, care acoperă mai bine solul opresc picăturile de
ploaie ca să izbească direct în sol, micşorează viteza de scurgere a apei, o
obligă să se infiltreze în sol şi astfel se evită eroziunea solului.Dimpotrivă,
printre, rândurile de pante prăşitoare apa se scurge în voie şi antrenează
stratul fertil din sol.
După
modul cum protejează solul, plantele de cultură se grupează astfel:
- foarte bune prăşitoare sunt
leguminoasele şi gramineile perene, începând cu al doilea an de folosinţă
- bune protectoare sunt cerealele
păioase, leguminoasele şi gramineile perene în anul I de folosinţă şi culturile
furajere anuale
- mijlociu protectoare sunt plantele
leguminoase anuale
- slab protectoare sunt plantele
prîşitoare: porumbul, floarea-soarelor, cartoful, sfecla.
2.5.3.Cultivarea plantelor in fasii
Aşa
cum s-a precizat anterior, pe terenurile situate pe pante, deseori trebuie să
cultivăm şi plante prăşitoare.În asemenea situaţii, pentru a preveni procesul
de eroziune, ele se cultivă numai pe o parte din solă sau din versant sub formă
de fâşii cultivate cu plante protectoare. Fâşiile se amplaseaza de-a curmezişul
pantei. Apa din precipitaţii care cad pe suprafaţa de teren cultivate cu plante
prăşitoare se scurge împreună cu solul erodat dar se opreşte în fâşiia cu
plante semănate des. Aici, apa se infiltrează iar solul se depune.
Lăţimea
fâşiilor variaza, în funcţie de înclinaţia terenului, între 20-150m, fiind mai mică
pe terenurile cu înclinaţie mai mare. Pentru ca lucrările mecanizate să se
execute uşor este necesar ca lăţimea fâşiilor să fie egală pe toată lungimea
lor, să se evite clinurile şi să corespundă cu cu un multiplu al lăţimii agregatelor
de lucru, îndeosebi cu a celor de semănat. Numărul fâşiilor creşte cu lungimea
versantuluide la 2-3 pâna la 6-7 fâşii pe un versant.
2.5.4.Sistemul de cultura in benzi
inierbate
Aceasta
este un un mod de cultivare a plantelor
care se practică pe terenurile din zonele mai umede şi cu pericol mai mare de
eroziune. Benzile înierbate numite şi benzi tampon, sunt fâşii înguste de
teren, late de 4-10m, orientate de-a curmezişul pantei şi care se seamănă cu
ierburi. Între benzi sunt fâşii de teren care se cultivă cu plante. Benzile înierbate
au scopul de a reţine apa împreună cu solul erodat care se scurge de pe fâşia
vecină. Apa se infiltrează iar solul se depune.
Lăţimea
benzilor înierbate variază între 4-10m fiind mai lată dacă panta este mai
înclinată sau dacă banda se află mai spre partea de jos a versantului unde
cattitatea de apă care se scurge, adunată de pe tot versantul, este mai mare. Distanţa
dintre benzi, deci lăţimea fâşiilor care se cultivă, variază între 20-150m,
fiind mai mică pe terenurile cu înclinaţie mai mare. Pe un versant, numărul de
benzi înierbate, respectiv numărul de fâşii cultivate, creşte cu lungimea
versantului şi cu înclinarea sa. Este necesar ca fâşia de teren cultivată să
aibă aceeaşi lăţime pe toată lungimea sa.
Ca
ierburi se pot semăna: lucerna, sparceta, gizdeiul, golomăt, obsiga nearistată
şi altele, o singură plantă sau în amestec două, trei plante.
Acest
sistem se deosebeşte de sistemul de cultură în fâşii, prezentat anterior, atât
prin prezenţa benzilor înierbate cât şi prin faptul că fâşiile cultivate pe un
versant pot să aparţină la acelaşi plan de cultură chiar şi prăşitoare,
deoarece stăvilirea eroziunii solului este asiguratăde către benzile înierbate.
2.5.5.Particularitatile masurilor
agrotehnice
Pe
terenurile în pantă toate măsurile agrotehnice trebuie executate astfel încât
să contribue la stăvilirea eroziunii solului.
Un
rol deosebit de important îl are nivelarea vadurilor, ogaşelor şi ravenelor cu
adâncime mică. Prin această lucrare se astupă micile depresiuni care colectează
apa şi permit ca aceasta să se scurgă concentrat şi să accentuieze eroziunea. În
plus, pe un teren nivelat sau uşor modelat, se pot executa în mod
necorespunzător lucrările mecanizate.
Arătura
şi în general toate lucrările solului pe astfel de terenuri se execută de-a
curmezişul pantei. Coamele brazdelor şi micile rigole rămase între brazde
opresc apa şi o obligă să se infiltreze în sol. Fiind oprită scurgerea apei
este îndepîrtat şi pericolul spălării solului.
Pe
terenurile compacte greu permeabile se lucrează cu scarificatorul sau cu maşina
de afânat solul. Lucrarea se face odată la 3-4 ani şi la adâncimea de 40-60m. Mărind
permeabilitatea solului se evită scurgerile de apă.
Aplicarea îngrăşămintelor constitue un
mijloc foarte important de combatere a eroziunii solului. Gunoiul de grajd
contribue la sporirea conţinutului de humus, determină ameliorarea structurii
solului, măreşte capacitatea de infiltrare şi de reţinere a apei. În
numeroase cazuri, prin eroziune s-au îndepărtat o parte din substanţele
nutritive. Solurile erodate sunt deci mai sărace şi ca urmare, plantele de
cultură au nevoie de cantităţi sporite de îngrăşăminte atât chimice cât şi
organice.
Semănatul
culturilor, de asemenea, se face de-a curmezişul pantei pentru ca rândurile de
plante să oprească scurgerea apei.
Terasele sunt suprafeţele orizontale
amenajate de regulă cu maşini speciale şi orientate de-a curmezişul
versanţilor. Ele se construiesc pe terenurile cu pantă maree cu scopul de a
permite executarea lucrărilor agricole. Terasele amenajate pe terenurile cu
înclinaţie mare se plantează cu pomi şi viţă de vie.Terasele de pe terenurile
arabile sunt folodite pentru cultivarea plantelor.
Agroterasele sunt terase executate prin
arătură pe terenurile arabilă cu înclinaţie cuprinsă între 12-28%. Ele se
formează treptat, în decurs de 5-10 ani, folosind plugul reversibil. Arăturile
se fac pe fâşii iar brazdele se revarsă numai în vale. După primul arat al
fâşiei se formează în partea de sus un şanţ, iar în partea de jos o coamă. În
anii următori, cu fiecare arătură, coama de jos se înalţă din ce în ce mai mult,
iar fâşia se transformă treptat în terasă. Se poate grăbi formarea teraselor
arând de mai multe ori în acelaş an.
Pe
terenurile cu eroziune avansată se fac lucrări speciale. Aşa de exemplu, se
construiesc gărduleţe, se căptuşesc malurile ravenelor cu brazde de iarnă, se
fac baraje de piatră.
CAPITOLUL III
CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI
CONCLUZII
-ca urmare a eroziunii solului, reiese faptul că proprietăţile chimiceale solurilor
erodate sunt mai puternic influienţate de eroziune decât cele fizice.
-pentru a se putea obţine producţii
corespunzătoarepe solurile erodate, este necesar ca lucrările de ameliorare să
se îndrepte în primul rând spre
înbunătăţirea proprietăţilor chimice ale acestora.
-pentru prevenirea şi combaterea
compactării solului, pe lângă lucrările de reafânare periodică, sunt necesarea
aplicarea unei rotaţii de lungă durată şi îmbunătăţirii structurii culturilor,
cu participarea corespunzătoare a ierburilor perene şi plantelor leguminoase în
vederea creşterii conţinutului de humus şi îmbunătăţirii însuşirilor fizice,
chimice şi biologice ale solului, în condiţiile unor dotări corespunzătoare de
maşini şi utilaje care să asigure executarea lucrărilor solului în perioadele
optime.
-consecinţa
directă a înrăutăţirii proprietăţilor solurilor pe care le afectează eroziunea
este reducerea producţiilor agricole
cu atât mai mult cu cât procesul este mai avansat.Ca urmare a acestui fapt, de
multe ori, starea de eroziune a solului
poate fi apreciată după reducerea
nivelului de producţie în raport cu cea obţinută pe terenurile neerodate.
-eroziunea
produce mari dificultăţi în exploatarea teritoriului.
-eroziunea
favorizează inundaţiile
-eroziunea
sporeşte seceta şi înrăutăţeşte alimentarea cu apă.
-aplicarea
îngrăşămintelor constitue un mijloc foarte important de combatere a eroziunii
solului.
-gonoiul
de grajd constitue la sporirea conţinutului de humus, determină ameliorarea
structurii solului, măreşte capacitatea de infiltrare şi de reţinere a apei.
-semănatul
culturilor, de asemenea, se face de-a curmezişul pantei pentru ca rândurile de
plante să oprească scurgerea apei.
RECOMANDARI
-lucrările
mecanice de prelucrare şi pregătire a terenurilor în vederea însămânţătiise
efectuiază pe curbele de nivel pentru a preântâmpina eroziunea solului.
- pe
terenurile în pantă se vor semăna în vârful pantei culturi protectoare(grâu,
mazăre, lucernă) iar la piciorul pantei culturi prăşitoare.
- se
recomandă utilizarea o dată la 3-4 ani a fertilizării organice cu doze de 30-40
to gunoi de graj/ha
- pentru
refacera însuşirilor chimice ale solurilor erodate se recomandă cartarea
agrochimică pentru a efectua o fertilizare şi amendare ştiinţifică.
- se
recomandă cultivarea culturilor cu efect poziiv în refacerea proprietăţilor
solului cum ar fi leguminoasele.
- nu se
recomandă arderea miriştirilor şi a resturilor vegetale pe aceste terenuri
cunoscându-se rolul resturilor vegetale în refacerea însuşirilor solului
- se va
evita tasarea solurilor prin treceri repetate cu agregate mecanice
-
stabilirea rotaţiei în funcţie de cerinţele speciilor cultivate faţă de
fertilitatea solului Ex:pe terenurile erodate dau producţii bune ovăzul,
secara, plantele furajere;
-
nu se recomandă păşunatul excesiv şi dezordonat.
NORME DE TEHNICA
SECURITĂŢII MUNCII
-organizarea
locului de muncă în condiţii corespunzătoare lucrării ce urmează a fi
efectuată;
-purtarea
echipamentului de protecţie;
-se
verifică şi se manevrează corespunzător echipamentul de protecţie;
-se
interzice joaca în timpul efectuăriilucrărilor ;
-se
manevrează cu atenţie materialele utilizate ;
-respectare
întocmai a etapelor şi operaţiunilor în desfăşurarea lucrărilor;
-determinarile
indicilor calitativi ai apei şi solului se vor efectua cu personal calificat şi
instruit în laboratoarele de specialitate folosind aparatura corespunzătoare;
-efectuarea
analizelor de mediu se vor efectua respectând standarde de mediu care se aplică
pe teritoriul nostru;
BIBLIOGRAFIE
1. Filip Gh.-Organizarea teritoriului în pantă „Probleme
agricole nr. 7. 1973” ;
2. Gheorghiţă Eugen – Măsurile antierozionale luate în
bazinul hidrografic Racova-Jud. Vaslui „Producţia vegetală nr. 1. 1976”;
3. Havriliuc A. –Măsuri şi lucrări antierozionale la
Staţiunea Perieni „Probleme agricole nr.7. 1973”;
4. Iuraşcu C.şi colab.- Metode de combatere a eroziunii
solului aplicate pe terenurile arabile în pantă în regiunea Iaşi şi eficienţa
lor.”Probleme agricole nr. 9. 1965.”;
5. Costache I. Şi colab.- Agrotehnica terenurilor în
pantă. Editura Agrosilvică, Bucureşti 1968.
6. Dumitrescu N.-Metode agrotehnice pentru sporirea
producţiei agricole în Moldova.Combaterea eroziunii solului.
Edit.Ştiinţifică,Bucureşti, 1960.
7. Băloi V. Şi colab.- Considerente privind amenajarea
terenurilor cu alunecări şi procese de eroziune. Folosirea raţională a
terenurilor în pantă. Bucureşti, 1977. Centrul de material didactic şi
propagandă agricolă.
8. Blegu N. Şi colab.- Lucrări de combatere a eroziunii
solului în bazinul hidrografic Vasluieţ. Probleme agricole nr. 7. 1973.
9. Boerescu I.- Măsurile antierozionale şi efectul lor la
C.A.P. Carpiniştea- Buzău. Producţia vegetală nr. 1. 1976.
10. Boiangiu S.- Lucrările de prevenire şi combatere a
eroziunii solului executate în regiunea Galaţi, pe terenurile agricole în
pantă. Probleme agricole nr.7. 1961.
11. Caurea Gh.- Efectul lucrărilor antierozionale asupra
potenţialului economic al unităţilor agricole din bazinul hidrograficVasluieţ.
Cercetări agronomice în Moldova nr.1, 1982.
12. Luca Al. Şi colab.- Combaterea eroziunii şi refacerea
fertilităţii solului în Podişul Central Moldovenesc. Probleme agricole nr. 8.
1963.
-13. Luca Al. Şi colab.- Rezultate privind scurgerea şi
eroziunea solului în Podişul Bârladului. Analele Secţiei de Pedologie Vol××× 1964.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu