duminică, 23 septembrie 2012

AMENAJAREA LUNCILOR RÂURILOR ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII
SI TINERETULUI
INSPECTORATUL JUDEŢEAN VASLUI
GRUP ŞCOLAR AGRICOL PUIEŞTI










PROIECT DE SPECIALITATE









CALIFICARE: TEHNICIAN ECOLOG SI PROTECŢIA CALITĂŢII  
                          MEDIULUI






ÎNDRUMĂTOR,
PROF.ING. CĂPRARU LILI 



ABSOLVENT,
CIOBANU BOGDAN ANDREI



ANUL ŞCOLAR 2007-2008









TEMA PROIECTULUI









AMENAJAREA LUNCILOR RÂURILOR

ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR
















CUPRINS



INTRODUCERE

CAPITOLUL I
1.1.          Importanţa şi necesitatea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare
1.2.          Dezvoltarea actuală şi de perspectivă a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare

CAPITOLUL II
2.1.    Inundaţiile şi albia râurilor
2.2.    Regularizarea albiei
2.2.1. Apărarea malurilor
2.2.2. Corectări de traseu şi reprofilări
2.2.3. Elemente de construcţie folosite la regularizarea albiei
2.2.4. Tipuri de lucrări de regularizare a albiei
2.3.    Îndiguirea cursurilor de apă
2.4.    Îndiguiri împotriva inundaţiilor
2.4.1. Trasarea digurilor
2.4.2. Dimensionarea digurilor
2.4.3. Consolidarea, execuţia şi întreţinerea digurilor
2.5.    Acumulări de apă pentru atenuarea viiturilor
2.5.1. Realizarea acumulărilor pentru agricultură
2.5.2. Dimensionarea instalaţiilor de evacuare a apei prin golirea de fund
2.5.3. Descărcătorul de suprafaţă

CAPITOLUL III
3.1. Concluzii
3.2. Recomandări
3.3. Norme de tehnica securităţii muncii
3.4. Anexe

BIBLIOGRAFIE 








ARGUMENT



          Suprafeţele de teren agricole şi neagricole cu exces de umiditate provenite din precipitaţii, din apa freatică cu nivel ridicat sau prin infiltraţii din râuri si lacuri, a crescut în ultimele decenii datorită poluării terenurilor agricole, trecerea unor suprafeţe mari de teren din perimetrul statului în proprietate privată.
          Suprafeţele de teren cu apă freatică la suprafaţă sau aflate în luncile râurilor sau monitorizate, amenajate împotriva inundaţiilor, viiturilor si calamităţilor, prin trecerea lor în proprietate privată, aceste lucrări au fost uitate, confruntându-se în momentul de faţă cu inundarea a mii de locuinţe şi suprafeţe mari de teren agricol, cu distrugerea de căi de comunicaţie, a unor asociaţii social – economice şi chiar cu distrugerea locuinţelor şi pierderea de vieţi omeneşti.
          Pentru a repara răul făcut populaţia trebuie conştientizată asupra pericolului reprezentat de nerespectarea normelor de protecţie a mediului, de efectul pe care îl au pe termen lung distrugerea amenajărilor hidroameliorative de nerespectarea naturii în general.
          Actualii  proprietari de terenuri aflate în luncile râurilor sau cu exces de umiditate trebuie obligaţi să ia măsuri de protecţie, să realizeze programe de reabilitare a acestor terenuri, pentru a evita pe viitor apariţia unor calamităţi provocate de inundaţii masive, ştiut fiind faptul că perioadele mari de secetă sunt urmate de precipitaţii abundente, de ploi torenţiale formatoare de inundaţii şi viituri.
          Statul trebuie să aloce fonduri şi să ofere personal calificat în ajutarea implementării acestor programe de reabilitare a terenurilor inundabile pentru a proteja astfel populaţia şi patrimoniul natural naţional.
          Natura trebuie tratată cu respect pentru a ne bucura de un mediu sănătos, propice continuării vieţi.
          N. Botnariuc spunea „Cartea naturIi nu se lasă citita prea uşor .Pentru aceasta este necesara  o pregătire temeică, multă răbdare, perseverenţă, imaginaţie, pasiune, curaj.
          Natura ne învaţă toate aceste atribute, noi suntem mult prea grăbiţi pentru a avea timp să le asimilăm.
          Prin această temă mi-am propus să readuc în atenţie câteva metode de protecţie a terenurilor împotriva furiei apelor şi modul de realizare.











CAPITOLUL I


AMENAJAREA TERENURILOR AGRICOLE PRIN LUCRĂRI DE ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE


1.1.         IMPORTANŢA ŞI NECESITATEA LUCRĂRILOR DE ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE


   Teritoriul României se caracterizează printr-o mare diversitate a factorilor geomorfologici, hidrografici, de litologie şi pedologie. În acelaşi timp se semnalează o alternanţă anuală şi sezonieră, pe acelaşi teren, a perioadelor de uscăciune cu perioade de exces de umiditate.
   Această diversitate face ca terenurile agricole să aibă o capacitate de producţie foarte variată şi determină necesitatea unor numeroase intervenţii asupra unora dintre factorii de mediu.
   Producţia agricolă vegetală se realizează prin participarea unui număr mare de factori de mediu, dintre care principali sunt: lumina, căldura, aerul, apa şi substanţele nutritive din sol.
   Insuficienţa sau excesul unuia dintre factori – comparativ cu raportul optim – de cele mai multe ori, influenţează în mod negativ calitatea şi cantitatea producţiei vegetale, putând duce chiar la compromiterea lor totală.
   Un rol deosebit în viaţa plantelor îl are apa: celula vegetală funcţionează normal numai dacă este saturată cu apă; substanţele minerale din sol ajung în plantă sub formă de soluţii diluate, iar substanţele elaborate în frunze sunt transportate în diverse puncte ale plantei tot prin circulaţia apei în plantă. Planta reţine numai o cantitate redusă din apa absorbită de rădăcini, restul fiind eliminată prin transpiraţie, proces fiziologic care face posibilă circulaţia apei şi răcirea acesteia. Desfăşurarea normală a vieţii plantei impune ca absorbţia plantei să depăşească cantitativ cu puţin transpiraţia.
   Apa sub diferite forme (picături de ploaie, strat care se scurge la suprafaţa terenului) poate dezvolta şi o acţiune mecanică de dislocare, antrenare şi transport a particulelor de sol de pe terenurile în pantă, proces cunoscut sub denumirea de eroziune a solului. Eroziunea provocată de apă poate fi: de suprafaţă – atunci când scurgerea este dispersată pe toată suprafaţa terenului şi de adâncime – în situaţia în care scurgerea este concentrată pe o anumită direcţie şi determină formaţiuni torenţiale.
 Procesul de eroziune se poate desfăşura în timp datorită factorilor naturali şi, în acest caz, are loc o eroziune normală sau geologică – sau poate fi cauzat de acţiuni sociale de despăduriri neraţionale, păşunat excesiv, lucrarea pământului din deal în vale etc.- şi , în această situaţie, se numeşte eroziune contemporană, sau accelerată, sau antropogenă (produsă de activitatea omului).
 Eroziunea solului poate fi generată şi de vânt, în special în zonele cu climate aride, pe soluri slab coezive, prăfoase şi nisipoase şi, în această situaţie procesul este cunoscut sub denumirea de eroziune eoliană.
 Excesul de apă în sol sau la suprafaţa terenului are efect defavorabil asupra plantelor, deoarece împiedică pătrunderea aerului şi menţine o temperatură scăzuta, astfel că rădăcinile nu se dezvoltă şi nu funcţionează normal, iar în cazul în care această stare persistă, se asfixiază şi pier.
 Astfel, apa în exces nu dăunează plantelor prin  ea însăşi, ci prin faptul că determină o aeraţie insuficientă a solului, urmată de scăderea conţinutului de oxigen şi de încetinirea activităţilor vitale ale rădăcinilor şi ale microorganismelor aerobe din sol.
 Excesul de apă poate fi cauzat fie de ploi abundente sau de topirea zăpezilor, fie de apele subterane – atunci când acestea apar la suprafaţă sub formă de izvoare, ori de stratul freatic, dacă acesta se găseşte prea aproape de suprafaţă. Dacă excesul de apă este de lungă durată, el poate provoca dezvoltarea vegetaţiei hidrofile şi acvatice sau înmlăştinarea solului.
 Un caz aparte al excesului de apă îl constituie inundaţiile provocate de revărsarea râurilor. Apele revărsate peste maluri cauzează pierderea culturilor agricole şi a altor bunuri materiale aflate pe terenurile limitrofe acestor ape.
 Atunci când umiditatea din mediul înconjurător scade sub anumite limite, mărimea transpiraţiei ajunge să depăşească absorbţia, iar bilanţul de apă al plantei devine deficitar – planta suferă de secetă.
 Sub acest aspect pot avea loc fie o secetă atmosferică, fie o secetă a solului. Seceta atmosferică se resimte în cazul în care umiditatea aerului este scăzută (10–20%) iar temperatura ridicată determină o transpiraţie excesivă a plantei. Seceta solului are loc în cazul în care umiditatea solului este mai redusă decât absorbţia din cauza epuizării rezervelor de apă. În ambele cazuri plantele se ofilesc, ţesuturile se deshidratează, creşterea slăbeşte complet, iar plantele se usucă dacă seceta este de lungă durată.
 Umiditate optimă a solului în raport cu cerinţele plantelor corespunde unei bune aprovizionări cu apă sub formă de apă capilară care este uşor accesibilă plantelor dar, în aşa măsură ca, în acelaşi timp să se realizeze aeraţia activă a solului. Regimul aerului din sol este strâns legat de regimul hidric, întrucât variaţiile cantitative ale apei din sol determină variaţii intense în volumul ocupat de aer. În mod natural, numai în anumite perioade din an se realizează în sol o umiditate optimă, în restul timpului se înregistrează fie un exces, fie un deficit de umiditate, funcţie de diverşi factori externi şi interni care pot fi de natură meteorologică, geomorfologică, hidrologică, hidrogeologică sau pedolitologică (pedologică şi litologică).
Toate acestea determină ca terenurile agricole să aibă o variată capacitate de producţie şi pentru a o menţine la niveluri ridicate sunt necesare multiple lucrări hidrotehnice, agrotehnice, iar uneori şi silvotehnice, care în ansamblu sunt cunoscute sub denumirea de îmbunătăţiri funciare.
În cadrul lucrărilor de îmbunătăţiri funciare se includ:
1. Prevenirea şi combaterea eroziunii solului – ceea ce se realizează prin măsuri complexe agrotehnice, silvotehnice şi hidrotehnice care au drept scop stăvilirea procesului de eroziune şi ridicarea continuă a fertilităţii solului. O intervenţie iniţială o reprezintă restructurarea folosinţelor terenului şi aplicarea unor măsuri agrotehnice adecvate condiţiilor locale de sol şi de relief.
2. Combaterea inundării terenului – prin executarea de-a lungul malurilor albiei minore a unor diguri de apărare, executate de regulă din pământ, pentru a împiedica revărsarea apelor mari ce prin nivelul lor ridicat depăşesc malurile. În unele cazuri, în acelaşi scop se recurge la regularizarea debitelor cursurilor de apă prin înmagazinarea viiturilor în lacuri de acumulare, ori la amenajarea albiei minore – de regularizare, astfel ca să se asigure scurgerea debitelor mari fără revărsarea apelor peste maluri.
3. Eliminarea excesului de apă din sol şi de la suprafaţă – care se realizează prin desecare. Lucrările pot consta în reţele de colectare şi îndepărtare a apelor care băltesc la suprafaţa terenului, sau de coborâre a nivelului freatic. Funcţie de natura excesului de umiditate, aceste categorii de lucrări pot fi realizate independent sau în complex cu măsurile agrotehnice corespunzătoare ( cazul cel mai frecvent ).
4. Aprovizionarea dirijată a apei – care se face prin aplicarea de udări periodice în stratul de sol în care se dezvoltă masa principală a rădăcinilor, cu cantităţi de apă suplimentare faţă de cele primite în mod natural din precipitaţii şi din stratul freatic, se realizează prin irigaţie. Aducerea apei de la sursă şi distribuirea ei la plante necesită construcţii şi instalaţii adecvate pentru captarea din sursă şi transportul apei în perimetrul irigat precum şi amenajarea corespunzătoare a terenului.
5. Ameliorarea şi punerea în valoare a unor terenuri neproductive şi cu fertilitate naturală scăzută – care constituie o categorie specială de măsuri şi lucrări specifice unor soluri saline şi alcaline, a solurilor puternic acide, a nisipurilor şi a altor soluri improprii în starea lor naturală pentru folosirea cu eficienţă în producţia agricolă. Se aplică, după caz, lucrări de îmbunătăţiri funciare (desecare – irigaţii) completate cu măsuri de ameliorare a însuşirilor chimice şi a structurii solului, măsuri biologice, agrotehnice, silvotehnice, organizarea teritoriului etc.
În ţara noastră necesită lucrări de îmbunătăţiri funciare cea mai mare parte a terenurilor folosite în agricultură, astfel: 5,5 mil. ha terenuri în pantă expuse proceselor de eroziune a solului; 2,5 mil. ha ce trebuiesc apărate de inundaţii; 5,35 mil. ha cu exces de umiditate care reclamă lucrări desecare – drenaj; 5,5 – 6 mil. ha afectate frecvent de deficitul de umiditate şi care reclamă aplicarea irigaţiilor pe 450 mii ha soluri sărăturate şi cca. 400 mii ha nisipuri şi soluri nisipoase.



1.2. DEZVOLTAREA ACTUALĂ ŞI DE PERSPECTIVĂ A LUCRĂRILOR DE ÎMBUNĂTĂŢIRI FUNCIARE

 Populaţia umană s-a concentrat din cele mai vechi timpuri în zonele de văi ale râurilor, datorită asigurării apei de băut, fertilităţii ridicate a terenurilor din lunci şi condiţiilor favorabile de comunicaţie şi transport pe apă.
Astfel, pe văile fertile ale Tigrului, Eufratului, Nilului, Gangelui, ale marilor fluvii din China, au fost construite – încă din mileniul al III – lea î.e.n. – diguri de apărare, lucrări de secare a mlaştinilor precum şi sisteme mari de irigaţii. În ţara noastră lucrările de îmbunătăţiri funciare au o istorie de peste două secole, însă o extindere deosebită au luat-o doar în ultimele decenii.
 Politica dezvoltării lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi-a găsit expresia nu numai în implantarea unor structuri tehnice şi economice favorabile, ci şi în intervenţiile active ale statului. Conservarea şi ameliorarea fondului funciar, extinderea pe suprafeţe mari a irigaţiilor au fost înscrise ca una dintre principalele direcţii de acţiune – alături de chimizarea şi mecanizarea agriculturii în perioada 1970 – 1989, după care aceste intervenţii s-au redus. Un puternic avânt au luat aceste lucrări în special în perioada 1970, când s-au alocat în acest scop importante investiţii din fondurile statului, iar odată cu adoptarea Programului naţional privind gospodărirea raţională a resurselor de apă, extinderea lucrărilor de irigaţii, îndiguiri, desecări şi de combatere a eroziunii solului în România în anii 1971 – 1975 şi prevederile generale de perspectivă până în 1985, realizările care au fost obţinute ca urmare a executării acestor lucrări au făcut posibilă extinderea vertiginoasă a amenajărilor.























CAPITOLUL II


2.1. INUNDAŢIILE ŞI ALBIA  RÂURILOR

Factorul principal cauzal care provoacă inundaţiile în zona cursurilor de apă naturale, îl constituie viiturile cu debite mari corespunzătoare unor niveluri ridicate în albie, apărute în urma unor ploi abundente sau a topirii zăpezii. Factori cauzali mai rar întâlniţi sunt ruperile la diguri sau la barajele de acumulare.
Factorii condiţionali care favorizează producerea inundaţiilor sunt: capacitatea de transport a albiei minore; lipsa vegetaţiei, mai ales lemnoasă; exploatarea neraţională a folosinţelor terenului din bazin (păşunat excesiv, defrişarea pădurilor etc.), formarea zăpoarelor în sectoare cu traseu neregulat, ceea ce atrage după sine ridicarea nivelurilor la cote imposibil de prevăzut.
Albiile cursurilor de apă. Albia unui curs natural de apă se caracterizează prin traseul în plan, secţiunea transversală şi profilul longitudinal.
Traseul în plan are o formă sinuoasă, sinuozitatea constituind o proprietate naturală pentru toate râurile. Tendinţa de şerpuire poate fi cauzată de un obstacol, spălare mai intensă a unui mal, aglomerarea aluviunilor în cursul albiei.
Secţiunea transversală a unei albii este variabilă de la un râu la altul şi de la un sector la altul ale aceluiaşi râu.
Între albia minoră şi cea majoră există multe deosebiri, datorită faptului că apa de scurgere ocupă cu o frecvenţă mare albia minoră, pe când albia majoră este ocupată numai de viituri care depăşesc, ca debit, capacitatea de transport a albiei minore şi se revarsă peste malurile acesteia, producând inundaţii.
Albiile divagate sunt de minimă instabilitate, cu transformări rapide şi de neprevăzut ale traseului în plan. Divagarea este un proces de meandrare excesivă cu viteze de schimbare a liniilor malurilor până la 200–1000 m. pe an.
Cauzele mai importante ale transformării albiei râurilor sunt rotaţia pământului, forţa centrifugă şi variaţia în timp a debitului lichid şi solid.
Depunerea aluviunilor în albie are loc când energia curentului începe să devină insuficientă pentru menţinerea în mişcare a celor mai grele şi voluminoase aluviuni.
Depunerile sub formă de bancuri de aluviuni se produc în locurile unde pantele descresc, albia se lărgeşte datorită obstacolelor naturale sau artificiale în albie, sau datorită circulaţiei transversale.  
Pentru combaterea inundaţiilor, produse în albia majoră a cursurilor de apă prin excesul viiturilor de pe malurile albiei majore în urma ploilor locale şi a topirii zăpezilor, este necesară regularizarea scurgerii de suprafaţă pe întregul bazin hidrografic.

2.2. REGULARIZAREA ALBIEI

Regularizarea albiei poate fi locală sau pe sectoare lungi. Regularizarea locală are loc pe spaţii limitate, cum ar fi la confluenţe şi în bifurcaţii, la prize şi trebuie sprijinite atât amonte cât şi aval pe sectoare de albie stabilite.
Regularizarea pe sectoare întinse în curent liber poate fi conservativă sau radicală. La cea conservativă regimul scurgerii este cel mai puţin deranjat, lucrările aplicate urmărind crearea unei albii unice cu o secţiune mai mult sau mai puţin regulată.
Regularizarea radicală presupune realizarea unei noi albii, iar regimul scurgerii se modifică foarte mult.

   2.2.1. Apărarea malurilor

Schemele de apărare a malurilor cuprind lucrări de apărare directă şi lucrări de apărare indirectă.
Lucrările de apărare directă urmăresc menţinerea şi stabilizarea malurilor actuale şi constau din consolidări, îmbrăcăminţi care au scopul de a proteja malurile împotriva acţiunii distructive a curenţilor valurilor, gheţurilor şi uneori de a asigura stabilitatea la alunecare a malurilor.  
Folosirea piloţilor bătuţi în taluzul sau la piciorul taluzului de mal pentru aşezarea saltelelor de beton este indicată numai în cazul unor funduri de albii puţin afuidabile.
Îmbrăcăminţile de pământ compact, deşi sunt ieftine, elastice şi uşor de executat, au rezistenţa cea mai mică.
Îmbrăcămintea biologică se realizează prin însămânţări de ierburi perene de zonă, brazde de iarbă sau chiar plantaţii de salcie şi răchită, este recomandată numai pentru zonele superioare ale taluzului de mal situate deasupra nivelului de mediu.
Îmbrăcăminţile de piatră sunt rezistente, dar costisitoare. Cele mai ieftine sunt cele realizate din piatră spartă, aruncată în vrac pe taluz.
Îmbrăcăminţile de beton şi beton armat sunt cele mai rezistente la acţiunea curentului şi a valurilor, dar sunt şi costisitoare. Nu suportă trasările inegale, îngheţul pământului şi umflările terenurilor argiloase şi în astfel de cazuri se utilizează îmbrăcăminţile din beton armat turnat pe loc.
Îmbrăcămintea din plăci prefabricate din beton armat, cu laturile plăcilor pătrate de 0,5 – 2,0 m., grosimea de 6 – 25 cm., trebuie realizată pe un strat drenant  gros  ( 20  - 30 cm. ) şi alcătuit ca un filtru invers.
Se mai pot utiliza şi plăci cu artificii care permit ieşirea apei de infiltraţie din taluzuri, ceea ce conduce la diminuarea subpresiunilor. Tot în acest cadru pot fi încadrate şi plăcile realizate din saltele de beton, mai elastice.
 Schema cu lucrări de apărare indirectă a malurilor se aplică atunci când trebuie create maluri noi şi condiţii de colmatare a zonei dintre linia noului mal şi malul actual.
Cele mai importante şi mai des folosite lucrări de apărare indirectă sunt epiurile, digurile de dirijare în albia minoră şi pragurile de fund. Cea mai largă aplicaţie o au epiurile, fiind mai ieftine şi cu posibilităţi de corectare a lungimii lor.

   2.2.2. Corectări de traseu şi reprofilări

Schemele de lucrări pentru corectări de traseu sunt necesare în cazul albiilor instabile datorită aliniamentelor prea lungi sau a curbelor prea mari, când malul concav al albiei minore coincide cu un mal al albiei majore şi prezintă proces de afuiere intensă.  
Reprofilările sunt necesare când capacitatea de transport a albiei minore este prea redusă, când la bifurcaţii este necesară închiderea braţelor secundare şi trebuie dezvoltat braţul principal pentru a se crea o albie unică, când aval de o acumulare mai importantă este necesar ca albia minoră să aibă capacitatea de transport corespunzătoare debitului defluent maxim de calcul şi când albia cursului de apă permanent străbate un centru populat sau periclitează alte obiective sociale şi economice importante.

      2.2.2.1. Traseul de regularizare
 Acesta reprezintă axa hidrodinamică a albiei minore şi este concretizat de linia talvegului.
Este mai sinuos decât al albiei majore. Secţiunea de regularizare în condiţiile apărării contra inundaţiilor trebuie să asigure curgerea debitului lichid şi solid la orice nivel, fără a se produce mari viraţii ale proceselor de albie (eroziuni sau colmatării).  
Secţiunea de regularizare poate fi simplă şi etajată.
Secţiunea simplă trebuie să asigure scurgerea la orice nivel în aceeaşi albie. Forma cea mai indicată a acestei secţiuni este cea de covată care permite concentrarea apei pe mijlocul albiei.
Secţiunea etajată este alcătuită de obicei dintr-o albie minoră, prin care se scurg debitele mari. Cea mai avantajoasă este albia etajată deoarece asigură diferenţe de nivelurile reduse şi o variaţie mică a vitezelor de scurgere necesită un debit salubru mai redus; este favorizată dezvoltarea vegetaţiei de fund şi depunerea aluviunilor.

 2.2.3. Elemente de construcţie folosite la regularizarea albiei
Elementele de construcţie folosite mai des în regularizări de albii sunt: fascinele, pachetajele, saltelele, căsoaiele, carcasele şi elemente prefabricate din beton  de diferite forme.
 Fascinele simple sunt snopuri de nuiele de 12 – 30 cm. grosime, 4 – 12 cm. lungime, legate la fiecare 0,6 – 0,8 m. distanţă cu sârmă neagră sau galvanizată de 2mm., sau chiar cu nuiele subţiri sau sfoară smolită.
 Fascinele lestate sunt suluri cilindrice cu diametrul de 0,6 – 1m. şi lungimea de 4 – 10 m., alcătuite dintr-un înveliş inelar de nuiele cu umplutură de piatră, pământ sau moloz.
 Fascinele lestate se utilizează în cazul albiilor instabile cu viteze mari ale curentului, intrând în componenţa digurilor, epiurilor, pragurilor spre partea de fundaţie precum şi pentru apărarea malurilor şi ca elemente de întreţinere urgentă în timpul apelor mari.
 Pachetajele şiruri de nuiele aşezate în straturi orizontale fixate cu pari.
 Saltelele pot fi de fascine, de beton şi din mase plastice. Sunt alcătuite din 1–5 straturi de fascine suprapuse cu direcţii perpendiculare unele faţă de celelalte prinse între două grătare de fascine.
   Căsoaiele sub formă de cutie din lemn sau beton armat se umplu cu bolovani, piatră de râu şi în unele cazuri de terenuri mai rezistente au pereţii dinspre teren lipsă.
  
   2.2.4. Tipuri de lucrări de regularizare a albiei minore

Lucrările de regularizare în albie pot fi de tip uşor, cu caracter provizoriu, şi de tip masiv, cu caracter de durată executate din materiale mai rezistente.
Lucrările de tip uşor pot fi permeabile cu scopul de a spori rigozitatea albiilor, de a îmbunătăţi repartiţia vitezelor şi a debitelor în secţiune şi mai ales de a reţine aluviuni purtate de curent, panouri fixe sau oscilante, gărduleţe de nuiele şi plase de sârmă.
Panourile pot fi mobile, plutitoare sau mai rar fixe. Pot fi izolante sau legate în sisteme de panouri care sunt mai eficace acţionând, mai uniform asupra circulaţiei curenţilor tansversali.
Lucrările de tip masiv trebuie să fie rezistente şi să aibă o cât mai lungă durată de funcţionare. Cele mai importante lucrări de tip masiv în albia minoră sunt epiurile longitudinale de dirijare, pragurile de fund, traversele de închidere, consolidările şi îmbrăcăminţile de mal, iar în albia majoră digurile de apărare contra inundaţiilor.
La executarea lucrărilor de tip masiv în albia minoră, se utilizează în general piatra, betonul şi lemnul ( rotund sau semirotund ).
În unele cazuri se folosesc şi saltelele de nuiele, pachetajele, fascinele lestate etc. care au rolul de a susţine materialele mai grele şi care trebuie să se găsească permanent sub apă, pentru a nu putrezi în scurt timp.
Epiurile sunt lucrări de regularizare aşezate transversal în albie având un capăt încastrat în mal, iar celălalt capăt înaintat spre axul hidrodinamic al albiei. Acestea au o influenţă directă asupra curenţilor producând cele mai mari perturbaţii asupra curgerii în albie. Ele mai sunt denumite şi pinteni; pot fi normale, înclinate şi declinate.
În general, epiurile se utilizează pentru calibrarea albiei în vederea realizării secţiunii de regularizare, refacerea şi protecţia malurilor surpate, închiderea braţelor secundare şi corectarea traseului etc.
Epiurile pot fi relativ uşor scurtate sau lungite când se constată că lungimea iniţială, proiectată, nu este cea corespunzătoare, pentru uşurinţa corectărilor necesare, epiurile se construiesc pe o anumită lungime spre capăt din elemente de construcţie uşor de modificat cum ar fi gabioanele, carcasele etc.
În situaţia când noile maluri trebuie să fie realizate cât mai repede sunt de preferat digurile longitudinale în albia minoră.

2.3. ÎNDIGUIREA CURSURILOR DE APĂ

Revărsarea periodică a apelor mari ale cursurilor de apă de o parte şi de alta a albiei minore determină inundarea terenului şi pierderea atât a producţiei agricole cât şi a altor obiective social – economice situate în perimetrul respectiv. Limita atinsă de apele cele mai mari revărsate este denumită limita de inundabilitate, iar creşterea apreciabilă, într-un interval de timp scurt, a debitului şi nivelul unui curs de apă, este denumită viitură.
Debitul cursului de apă depinde de afluxul apelor ce se scurg la suprafaţa terenului către acesta; el creşte treptat până atinge un maximum, după care începe să descrească.
Pe măsură ce înaintează spre aval, înălţimea undei de viitură descreşte, în schimb durata ei se alungeşte. Unda de viitură se modifică funcţie  de debitele afluenţilor cursului de apă, de modul în care acesta ajunge în punctul de confluenţă şi de simultaneitate cu viitura de pe cursul principal.
Protecţia terenurilor împotriva revărsărilor apelor mari (inundaţiilor) se realizează, de regulă, prin diguri, care sunt construcţii de tipul unor lungi trasee în raport cu înălţimea, ce formează fronturi de apărare.
În urma îndiguirii au loc modificări, prin: îngustarea secţiunii de scurgere pe sectorul apărat, supraînălţarea nivelului apei în albia încorsetată ca şi schimbarea formei şi durata undei de viitură. Se modifică pantele superficiale şi viteza curentului, ceea ce are ca efect modificarea fundului cursului prin afuiere sau depunere.
Digurile pot fi clasificate, după modul de funcţionare, în:
Diguri fluviale – se execută de-a lungul albiei minore a cursului de apă pe unul sau pe ambele maluri pentru apărarea luncilor şi câmpiilor joase împotriva inundaţiilor şi care sunt şi cele mai importante lucrări de la noi din ţară.
Durata viiturilor este de câteva zile până la două–trei luni, timp în care se găsesc sub presiunea apei.
Diguri maritime – se execută pentru apărarea terenurilor litorale împotriva fluxului şi a revărsării valurilor pe durata vânturilor mari. Sunt supuse presiunii apei foarte frecvent, dar pe o durată foarte scurtă.
Diguri ale lacurilor de acumulare – se execută pentru apărarea de inundaţii a terenurilor din jurul acestora, împotriva apelor ridicate prin barare. Stau sub presiunea apei o perioadă lungă de timp, uneori chiar la presiuni mari.
O îndiguire fluvială prezintă două zone caracteristice:
- zona interioară sau incinta digului, care reprezintă suprafaţa de teren apărată de apele de inundaţie; taluzul digului dinspre incintă este denumit taluz interior;
 - zona exterioară sau zona dig – mal, care reprezintă porţiunea de teren rămasă în regim de inundaţie între dig şi malul albiei minore. Taluzul dinspre apă al digului este denumit taluz exterior.
 Funcţie de amplasarea în plan faţă de cursul de apă şi importanţa economică a lucrărilor de îndiguire, digurile fluviale pot fi clasificate astfel:
 a. După amplasarea în plan, acestea pot fi:
- diguri longitudinale, amplasate în lungul malurilor unui curs de apă sau în lungul unei surse de inundare;
- diguri transversale, amplasate transversal pe direcţia principală de scurgere a apelor;
- diguri de remuu amplasate pe malurile afluenţilor de la racordare cu digul longitudinal de pe cursul principal şi până la limita amonte a remuului  ( limită la care nivelul apei maxime de pe cursul principal atinge nivelul apei de pe afluenţi).
 b. După poziţia faţă de teritoriul de apărat, acestea pot fi:
- diguri de contur, amplasate pe limita incintei apărate, executate la cote care nu sunt depăşite de apele mari la asigurarea adaptată şi care se închid la traseele înalte ale câmpurilor alăturate. În cazul în care se apără ostroave sau insule mari pot fi circulare;
- diguri de compartimentare, care se execută cu scopul de a împărţi incintele apărate pentru a micşora pagubele care se pot produce în situaţia ruperii accidentale a digului de contur.
Suprafaţa inundată din lunca unui curs de apă delimitată de afluenţi este de o importanţă mai mare sau de un interfluviu neinundabil reprezintă unitatea naturală ce urmează a fi apărată, respectiv viitoarea incintă.

 
2.4. ÎNDIGUIRI ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR

Lucrările de îndiguiri se aplică, de regulă  în sectorul inferior al cursului de apă, unde lăţimea mai mare a lunci inundabile permite respectarea criteriilor hidraulice, geotehnice şi economice în trasarea digurilor.     
Dezatenuarea viiturilor este cel mai important efect al influenţei  îndiguirilor asupra regimului de scurgere. Luncile largi, inundabile, se comportă ca nişte bazine de acumulare naturale cu efecte deosebit de mari în atenuarea viiturilor.
Prin îndiguire este înlăturată influenţa luncilor asupra regimului apelor mari şi ca urmare, apar în sectoarele situate în aval de cele îndiguite, debite de viitură mai mari ca înainte de îndiguire.
Datorită încorsetării, prin îndiguire o secţiune de scurgere la ape mari, se produce un remuu care măreşte pericolul inundaţiilor în sectorul amonte. Digurile de râu sunt diverse.
Proiectarea îndiguirilor se face ţinând seama de datele topografice, morfologice şi dinamica albiei, datele hidrologice şi hidraulice, date social–economice.
Prelucrarea şi interpretarea datelor de studii trebuie să conducă la stabilirea cauzelor inundaţiilor şi la justificarea necesităţii îndiguirilor, la stabilirea pământurilor pentru construcţie.
Necesitatea îndiguirilor este justificată atunci când faţă de condiţiile locale, legate de caracteristicile albiei, debite, niveluri şi situaţia social–economică, îndiguirile constituie cea mai potrivită soluţie tehnică şi când valoarea pagubelor înlăturate corespunde unei perioade de recuperare a investiţiilor mai mică de 10 ani.
 Stabilirea pământurilor de construcţie într-o luncă inundabilă este o problemă grea pentru că în cea mai mare parte din cazuri terenul constituit din aluviuni este mai puţin corespunzător executării digurilor.
 Dat fiind că nu se justifică economic folosirea pământurilor corespunzătoare aduse de la mari distanţe sau a unor materiale mai rezistente la construirea digurilor de apărare a terenurilor agricole împotriva inundaţiilor, se pot utiliza pământurile din lunci, cu excepţia mâlurilor, argilele moi sau curgătoare, sau a pământurilor cu mai mult de 8% materie organică sau peste 6% săruri solubile.

   2.4.1. Trasarea digurilor

Stabilirea traseului digurilor longitudinale se face pe cât posibil paralel cu direcţia de scurgere a apelor mari, urmărind curbele mari ale râurilor ţinând seama de următoarele criterii: hidraulic, geotehnic, puncte obligate şi economic.
După criteriul hidraulic, digul realizat nu trebuie să producă mari perturbaţii regimului de scurgere al apelor mari.
La stabilirea traseului după criteriul geotehnic, se evită, pe cât este posibil zonele cu terenuri turboase sau mâloase, afânate sau îmbibate permanent cu apă, pietrişuri sau nisipuri grosiere, mlaştini, privaluri, funduri de baltă, gârle etc.
După criteriul punctelor obligate traseul digului trebuie să fie stabilit, în funcţie de cerinţele de apărare ale eventualelor centre populate, construcţii industriale, precum şi de prezenţa eventualelor lacuri de formare a zăpoarelor, de eroziune activă a malului sau cu privaluri, jepis, albii vechi, obstacole de teren care ar putea provoca la ape mari viteze locale periculoase în apropierea digului.
După criteriul economic, traseul digului trebuie să fie cât mai aproape de albie, pentru ca suprafaţa apărării să fie cât mai mare, dar trebuie să se ţină seama şi de cheltuielile suplimentare de consolidare şi supradimensionare dacă nu încalcă criteriile hidraulice şi geotehnice. Se consideră că la 1 km. de dig revin pentru Dunăre 350 ha. apărate, iar pentru râurile interioare 146 ha., în condiţii economice.

   2.4.2. Dimensionarea digurilor

Operaţiile principale de dimensionare se referă la: stabilirea profilurilor longitudinale şi transversale ale digurilor. În profilul longitudinal se înscriu: numărul profilului transversal, cota terenului, cote la coronament proiectate, diferenţe de cote, cota apelor maxime calculate, aliniamente şi curbe, kilometrajul digului. În cazul când digul se proiectează pe traseul unui dig vechi, se înscriu şi cotele la coronament ale digului existent şi linia coronamentului.
Profilul transversal la un dig se stabileşte geometric în funcţie de lăţimea la coronament a eventualelor banchete şi de panta taluzurilor. Lăţimea la coronament se stabileşte după condiţiile hidraulice, de stabilitate şi de exploatare.
Coronamentul, de regulă se prevede în două ape cu un bombament, cu pante de 15–20%. Când se circulă intens pe dig (şosea) lăţimea se ia şi în funcţie de gabaritele căii de comunicaţie dar nu va fi mai mică decât cele menţionate. Pe porţiunile de traversare a bălţilor, privalurilor, gârlelor sau a altor depresiuni, bancheta are lăţimea de 5–6 ori mai mare ca adâncimea depresiunii traversate de dig.
Panta taluzurilor se ia în funcţie de condiţiile de stabilitate. Secţiunea digului trebuie verificată nu numai în baza stabilităţii taluzurilor, ci şi în baza calculului infiltraţiilor prin dig.

   2.4.3. Consolidare, execuţia şi întreţinerea digurilor

Pentru menţinerea taluzurilor şi a coronamentului digurilor este necesar ca acestea să fie consolidate şi protejate împotriva agenţilor atmosferici, a acţiunii apei şi plutitorilor. În situaţia când sectorul îndiguit străbate un centru populat sau digul trebuie să fie carosabil servind drept cale de comunicaţie mai importantă se folosesc ziduri de apărare, care preiau rolul de apărare împotriva inundaţiilor. Partea interioară a lucrărilor de apărare este constituită tot din terasamente în care se fundează zidul de apărare realizat din beton armat cu profilul în formă de I sau T.
Zidurile de apărare ocupă un spaţiu mai redus, sunt mai rezistente şi nu necesită cheltuieli importante pentru întreţinere şi protecţie.
   În privinţa consolidării biologice prin înierbare, corespunzătoare în general condiţiilor de funcţionare normale ale unui dig de pământ, ierburile alese trebuie să reziste inundaţiilor şi să formeze o ţelină puternică.
Perdelele de protecţie reduc înălţimea valurilor, viteza curentului, acţiunea gheţurilor şi favorizează colmatarea gropilor de împrumut. Pe râurile interioare, proiectarea perdelelor de protecţie trebuie făcută cu multă atenţie în funcţie de condiţiile hidrologice ale sectorului îndiguit şi de distanţele dig – mal, pentru ca perdelele să nu obtureze prea mult secţiunea de scurgere la ape mari şi să nu provoace supraînălţări periculoase ale nivelului de viitură.
La digurile de la Dunăre s-a adoptat o perdea forestieră de 65m. din care o zonă de 15m. dinspre dig este formată din specii forestiere de talie joasă (salcie pitică, răchită, cătină albă). Zona dinspre apă, de 50m., este plantată cu plop negru hibrid sau salcie selecţionată la distanţe mari.
Zona de întreţinere de exploatare a digului se amplasează între piciorul taluzului dinspre apă şi perdea.
Consolidările din piatră pot fi realizate din anrocamente, pereu de piatră nerostuită şi pereu de piatră rostuită.
Consolidarea cu anrocamente se caracterizează prin posibilitatea mecanizării execuţiei, a realizării lucrării şi a refacerii ei sub apă.
Pereul rostuit din piatră sau dale de beton se aplică în cazul valurilor cu înălţimea 1,5m.


2.5. ACUMULĂRI DE APĂ PENTRU ATENUAREA VIITURILOR

Regularizarea debitelor însemnează realizarea pe un curs de apă naturală a unei variaţii cât mai mici a debitelor în scopul îndepărtării efectelor distructive la viituri şi al folosirii raţionale a apei în perioade deficitare.
Cele mai reprezentative lucrări de regularizare a debitelor sunt cele de regularizare a scurgerilor de pe versanţii bazinelor hidrografice şi lacurile de acumulare.
În funcţie de capacitatea necesară a acumulării considerată pentru o perspectivă de cel puţin 50 de ani, se poate stabili, prin interpretarea curbelor caracteristice, cel mai potrivit amplasament şi cea mai potrivită înălţime pentru barajul de acumulare.
 Pentru bazinele de acumulare nepermanente în scopul atenuării viiturilor, condiţiile amplasamentului sunt următoarele:
a) lunca naturală să fie cât mai largă pentru realizarea unor compartimente inundabile cu o capacitate mare, şi diguri longitudinale mai scurte;
compartimentele mai frecvent inundabile să ocupe terenurile cele mai slab productive;
b) să existe posibilităţi naturale ( gârle etc.) de evacuare completă şi rapidă;
c) panta talvegului văii să fie cât mai mică pentru ca lungimea remuului creat de barajul frontal să fie cât mai mare.
Calculul capacităţii acumulărilor
Capacitatea unui lac de acumulare se calculează în funcţie de volumele caracteristice componente.
La un lac cu rol funcţional complex, volumele caracteristice sunt: volumul mort, volumul util, volumul de atenuare.
Volumul mort reprezintă partea inferioară a capacităţii lacului destinată colmatării şi menţinerii unor adâncimi minime pentru cerinţele sanitare şi pentru asigurarea nivelului minim de captare a apei în vederea folosirii ei.
Volumul util se compune, în calcule, din volumul net şi volumul de corecţie.
Volumul de atenuare este situat la partea superioară a capacităţii pentru apă şi acumulării şi este cuprins între nivelul maxim de exploatare şi nivelul viiturii de calcul.
La toate acumulările, peste nivelul viiturii de calcul în lac, corespunzător înălţimii de siguranţă a barajului este situat volumul de siguranţă al lacului, care în condiţii normale de exploatare, nu poate fi ocupat de apă.

   2.5.1. Realizarea acumulărilor pentru agricultură

Construcţiile necesare pentru realizarea unui lac de acumulare sunt barajul acumulării şi instalaţiile de evacuare a apei din acumulare. Pentru funcţionarea corespunzătoare a acumulării într-o perioadă cât mai lungă de timp sunt necesare şi lucrări de atenuare a colmatării lacurilor şi de drenare a apelor infiltrate pe terenurile învecinate din acumulare.
 Barajele de acumulare pentru agricultură se construiesc în general din pământ. Ele pot fi omogene, neomogene şi cu diafragme.
    Dimensionarea barajului de pământ
    Înălţimea barajului se stabileşte însumând înălţimea corespunzătoare volumelor caracteristice din lac.
    Înălţimea de siguranţă normală este denumită înălţimea de gardă pentru valuri şi este compusă din înălţimea de ridicare a nivelului general al apei, datorită vântului, din înălţimea de deferlare (rostogolire) a valului pe taluzul barajului şi dintr-o înălţime suplimentară denumită şi rezervă de construcţie necesară pentru acoperirea erorilor din calculele hidrologice şi cele de trasare a barajului.
Înălţimea de siguranţă excepţională este formată din diferenţa dintre nivelul viiturii de verificare şi nivelul viiturii de calcul, la care se adaugă înălţimea suplimentară.
   Cea mai mare din cele două înălţimi  de siguranţă se adaugă la nivelul viiturii de calcul stabilindu-se astfel cota de proiectare la coronamentul barajului.
   Barajele de pământ folosite în realizarea acumulărilor se proiectează cu o secţiune transversală trapezoidală simplă sau compusă. Lăţimea la coronament se stabileşte în funcţie de înălţimea barajului şi de condiţiile de exploatare şi întreţinere.
   Lăţimea minimă admisă este de 3,5m., iar în cazul circulaţiei peste baraj, ea este impusă de categoria drumului proiectat.
   Coronamentul barajului prezintă un bombament destinat scurgerii apelor meteorice, bombament calculat în funcţie de tasările ulterioare.
   Pantele taluzurilor se stabilesc în funcţie de caracteristicile pământului folosit la execuţie şi de natura terenului de fundaţie.
  Valoarea lor poate fi stabilită orientativ pentru acelaşi taluz; pantele pot fi continui sau variabile.
   La stabilirea pantelor taluzurilor trebuie avută în vedere infiltraţia, considerându-se că barajul funcţionează în regim permanent de contact cu apa în amonte, fără apă în aval.
Calculul infiltraţiei urmăreşte determinarea curbei de depresie şi a debitului scurs prin baraj.
Curba de infiltraţie se calculează pentru verificarea stabilităţii taluzului aval şi pentru proiectarea drenajului necesar.
Stabilitatea taluzurilor barajului de pământ trebuie verificată ţinându-se seama de caracteristicile geotehnice ale pământului de construcţie a barajului, de forţele care acţionează asupra taluzului, înălţimea barajului, condiţii de execuţie şi de exploatare.
Taluzurile barajelor de pământ trebuie protejate împotriva valurilor, îngheţului, precipitaţiilor sau pentru realizarea unei impermeabilităţi. Consolidarea taluzului amonte se poate realiza prin strat de pământ vegetal de 20–30cm. grosime însămânţat.
Consolidarea se mai poate realiza prin: straturi de piatră brută, dale de beton sau beton armat, prefabricate de dimensiuni mari, alese astfel încât să se încadreze în posibilităţile reale de transport şi aşezare, plăci monolite din beton, turnate pe lac în câmpuri de cca. 5x5m., cu rosturile umplute cu mastic bituminos.
Taluzul aval se protejează contra acţiunii vântului, apelor de şiroire şi a rozătoarelor.
În general se protejează printr-un strat de pământ vegetal de 20 – 30 cm. grosime, însămânţat cu ierburi generatoare de ţelină. Când zona de la piciorul taluzului stă permanent sub apă, se va proteja corespunzător.

2.5.2.Dimensionarea instalaţiilor de evacuare a apei prin golirea de fund

Golirea de fund permite evacuarea totală a apelor din lac pentru reparaţii, împrospătarea apelor şi pentru curăţirea lacului de aluviuni. În multe cazuri serveşte şi pentru trecerea unor debite necesare irigaţiilor, pisciculturii şi altor folosinţe. Golirile de fund pot fi sub formă de stăvilare deschise, conducte sub presiune sau fără presiune.
Stăvilarele deschise se pot folosi în cazul barajelor de 5-6m. înălţime cu coloana de apă H=3–4m. şi când debitul de viitură care trebuie evacuat este Q=4–5m³secundă. Amplasarea stăvilarelor se face pe talvegul văii sau când nu este posibil alături pe mal pe teren stabil.
Sifoanele sunt construcţii care pot evacua apele de adâncime din lacul de acumulare, atunci când gura amonte a sifonului este aşezată la adâncimea respectivă.

   2.5.3. Descărcătorul de suprafaţă

Descărcătorul de suprafaţă permite scurgerea apei din lac când este depăşit nivelul normal de retenţie. Acesta poate fi frontal când este plasat în corpul barajului şi lateral când este plasat în versantul lateral. Cel frontal se recomandă când versantul este prea înclinat sau alunecător.
Descărcătorul lateral poate fi cu deversor lateral. Cel cu deversor frontal se alege când panta versantului este mică, iar cel cu deversor lateral se alege la versanţii mai înclinaţi necesitând o ampriză mai redusă.



















CAPITOLUL III




   3.1. CONCLUZII

   1. Principalii factori care favorizează inundaţiile sunt: capacitatea de transport redusă a albiei minore mai ales în sectorul inferior, relieful frământat, versanţii abrupţi care permit concentrarea rapidă a apelor de scurgere.
   2.  Lucrările de regularizare a albiei râurilor au scopul de a limita efectele dăunătoare ale proceselor de albie şi de a dirija evoluţia lor.
   3.  Producerea inundaţiilor este favorizată de exploatarea neraţională a folosinţelor terenului din bazin care duce la o intensificare a scurgerii pe versanţi.
   4. Defrişatul excesiv, păşunatul dezorganizat, supraîncărcarea pajiştilor contribuie la degradarea terenurilor şi la amplificarea inundaţiilor.
   5. Lipsa îndiguirii râurilor, a protecţiei terenului din preajma albiei accentuează eroziunea în suprafaţă şi inundarea terenurilor din preajmă.
  6.    Lipsa decolmatării canalelor de scurgere duce la inundaţii.
  7.   Neamenajarea luncilor râurilor cu predispoziţie pentru inundaţii în anii cu precipitaţii abundente favorizează producerea inundaţiilor.
  8.   Efectuarea lucrărilor mecanice pe direcţia deal – vale contribuie în anii cu precipitaţii abundente la erodarea solului, la colmatarea canalelor de scurgere ducând în final la revărsarea apelor pe terenurile din preajmă.
























   3.2. RECOMANDĂRI


  
·    Îndiguirea râurilor care ies din matcă frecvent.
·    Întărirea malurilor în amonte prin înierbări.
·    Crearea de perdele forestiere în luncile râurilor.
·    Drenarea luncilor râurilor cu risc de inundare.
·    Conştientizarea populaţiei cu privire la conservarea lucrărilor de îndiguire şi protecţie împotriva inundaţiilor.
·    Cultivarea unor culturi adaptate la exces de umiditate.
·    Consolidarea şi întreţinerea permanentă a amenajărilor cu efect de protecţie împotriva viiturilor şi a inundaţiilor.
·    Menţinerea pe cât posibil a cursului natural al râurilor.






























   3.3. NORME DE TEHNICA SECURITĂŢII MUNCII



- organizarea locului de muncă în condiţii corespunzătoare lucrării ce urmează a fi efectuată;
- purtarea echipamentului de protecţie;
- se verifică şi se manevrează corespunzător echipamentul de protecţie;
- se interzice joaca în timpul efectuării lucrărilor;
- se mânuiesc cu atenţie materialele utilizate;
- respectarea întocmai a etapelor şi operaţiunilor în desfăşurarea lucrărilor;
- utilizarea numai a materialelor specifice temei;
- în efectuarea lucrărilor de reamenajare a terenurilor se va respecta legislaţia de protecţie a mediului înconjurător;
- determinările indicilor calitativi ai apei şi solului se vor efectua cu personal calificat şi instruit în laboratoarele de specialitate folosind aparatura corespunzătoare;
- efectuarea analizelor de mediu se vor efectua respectând standardele de mediu care se aplică pe teritoriul ţării noastre.





















BIBLIOGRAFIE

1. Bally R., Alunecările şi stabilitatea versanţilor agricoli, Ed. Ceres, Bucureşti, 1977
2. Băloiu V., Amenajarea torenţilor şi teritoriul agricol, Ed. Agrosilvică, Bucureşti,
3. Băloiu V., Amenajarea bazinelor hidografice şi a cursurilor de apă, Ed. Ceres,   Bucureşti, 1980
4. Boeru S., Mândru R., Îndiguiri, Editura Ceres, 1970
5. Dan E., Regularizări de râuri, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1965
6. Hâncu S., Regularizarea albiilor râurilor, Ed. Ceres, Bucureşti, 1976
7. Hâncu S., Hidrologia agricolă, Ed. Ceres, Bucureşti, 1971
8. Ioan N.G., Îndrumător pentru dimensionarea construcţiilor hidroameliorative, Editura Agrosilvică, Bucureşti 1969
9. Ionescu Viorel, Procedee tehnologice eficiente pentru execuţia teraselor pe terenurile arabile în pantă. Probleme agricole, nr. 11/ 1972
10. Ionescu Viorel, Combaterea eroziunii solului, IDT Bucureşti, 1973
11. Ionescu Viorel, Giurma Ion, Popovici Gabriel, Calcule şi modele matematice pentru combaterea eroziunii solului, INID, Bucureşti, 1978
12. Manta A., Baraje de pământ şi bazine de retenţie în agricultură, Edi. Agrosilvica Bucureşti, 1965
13. Martiniu C., Băcăoanu V., Porniturile de teren şi modul cum pot fi prevenite sau  stabilizate, Natura, nr. 3/ 1961
14. Moţoc M., Eroziunea solului şi metode de combatere, Ed. Ceres, Buc, 1975
15. Munteanu S.A., Corectarea torenţilor şi combaterea eroziunii terenurilor
16. Pricop A., Popovici N., Dimensiunea optimă a barajelor cu fundaţie evazată folosiţi în menajarea torenţilor, Hidrotehnica, nr. 8, Bucureşti, 1985
17. Cazacu E., Florescu G.H., Mihnea I., Pop V., Teodosiu I., Tehnologia lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, Editura Ceres, Bucureşti, 1986
18. Vasile Băloiu, Viorel Ionescu, Apărarea terenurilor agricole împotriva eroziunii, alunecărilor şi inundaţiilor, Editura Ceres, Bucureşti, 1986
19. Rodica Cearlău şi colab., Ecologie şi protecţia mediului Editura Economică – Preuniversitaria, 2004





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu